Главчев: България е готова да дари енергийно оборудване за 1 млн. лв. на Украйна

„България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лв. на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната“. Това обявиха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в Берлин на среща на европейски политици със Зеленски, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията. Служебният премиер заяви, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. „Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев“, се казва още в прессъобщението на Министерския съвет.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти в Украйна за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура. „Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради“, заяви Главчев на конференцията със Зеленски в германската столица. Той каза, че Украйна трябва да бъде „пълноценно интегрирана в развитието на паневропейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за ЕС“, пише в прессъобщението на правителството.

Премиерът Димитър Главчев заяви, че, „тази подкрепа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, при водещата роля на Украйна и нейните институции в процеса на определяне на непосредствените конкретни цели“.