Главчев: Ще отпуснем 80 млн. евро за Украйна

„Няма как България да се превърне в безсрочен донор на Украйна, най-малкото защото трябва да бъдат предвидени средства в държавния бюджет, които да бъдат приети от народните представители. Ако те ги отхвърлят, не само без безсрочен, а въобще няма как да е донор“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в парламента преди предстоящата Среща на върха на НАТО.

Президентът Румен Радев публикува изявление, в което обвини служебното правителство, че иска да превърне страната ни в безсрочен донор на Украйна с пари и оръжие, според декларацията, приета от правителството, за Срещата на върха на НАТО. Кабинетът отказа да разсекрети документа, защото „съдържал класифицирана информация“.

Премиерът твърди, че финансови ангажименти от българска страна могат да се поемат, само след като се предвидят такива в закона за държавния бюджет.“Ако не бъдат утвърдени такива суми в държавния бюджет, няма как да бъдат отпуснати“, заяви Главчев.

Министър-председателят посочи, че в българската позиция за форума във Вашингтон е посочена индикативна сума от 80 млн. евро., но тази или каквито и да било суми могат да станат факт, само след като бъдат гласувани от парламента.

„Отиваме на Срещата на върха във Вашингтон с решенията на Народното събрание, които са приети досега, поемам ангажимент българската делегация да не излиза от рамките на тези решения“, каза Димитър Главчев. Той заяви, че страната ни предоставя военнотехническа помощ на Киев според решение на парламента. Главчев твърди, че няма да бъдат изпращани български войски в Украйна.

По повод отправените в пленарна зала предложения България да бъде посредник в мирни преговори или в инициативи за мир, той отговори: „Единственото, което трябва обаче да се подчертае е, че тези мирни преговори трябва да бъдат съобразени с международното право“.