Главчев за Сребреница: Вероятно ще има проверка за изтичането на документи от МВнР

„По процеса на изтичане на документи от Министерството на външните работи (МВнР) може би ще има проверка и тогава ще се разбере дали ще има последствия. Никога позицията не е коментирана нито с президента Румен Радев, нито с президента на Сърбия Александър Вучич“.

Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев по повод темата „Сребреница“.

„Имаме официална позиция на България, гласувано е „за“. Всички работни документи са елемент от технологията на взимането на окончателно решение, което е гласуване „за“ резолюцията от постоянния представител на България в ООН в Ню Йорк. Това е част от процеса. След въпросния документ сме водили комуникация с представителя ни в ООН и всичко е ясно. За изразената от него позиция няма да има никакво наказание“, допълни Главчев.

Преди дни беше разпространената грама, подписана от служебния премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева. Грамата е получена на 23 май и предвижда промяна на позицията на България по отношение на резолюция за Сребреница.

Според документи, изнесени в онлайн изданието „Бърд“, Димитър Главчев е наредил на българския посланик да гласува „въздържал се“ за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

Премиерът подчерта, че официална позиция на постоянния ни представител в ООН вече има и България е гласувала „за“ резолюцията за Сребреница.

„Няма да коментирам криминалното изтичане на документи в незавършена фаза по процеса на взимане на решение”, каза той в събота и допълни, че скандал със Сребреница няма, но някой се оптива да направи такъв.

Заради изтеклия документ от ПП-ДБ поискаха извънредно заседание на Народното събрание, на което Главчев да бъде изслушан. Такова заседание беше насрочено за неделя, 2 юни. За провеждането му обаче не беше събран кворум.

Служебният премиер пристигна на граничния пункт „Малко Търново” заедно с четирима министри и турскиятпосланик, за да огледат предстоящото разширение на пункта. По думите на Главчев Турция е дала своето съгласие за разширяването на ГКПП Малко Търново – Дерекьой.

„Това се отнася и за останалите два пункта между България и Турция, като в сряда отиваме на Капитан Андреево – Капъкуле. Заявихме нашето желание да разширим ГКПП-тата, но се съгласихме, че е по-добре това да става в синхрон от двете страни, за да може потокът да си върви в еднакъв размер и в двете посоки”, каза премиерът.

По думите му в момента има изготвен проект за разширяването на пунктовете, но това няма да се случи в рамките на служебното правителство.

 

„За съжаление само проектът може да ви бъде представен в рамките на служебното правителство, а се надявам, че скоро ще бъде избрано редовно правителство, което ще ви даде конкретни срокове в бъдеще. Проектът трябва да бъде съобразен и от турска страна и точно това уточняваме”, допълни Главчев.

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Служебният премиер каза, че все още няма решение кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон – премиерът или президентът.

Надявам се редовно правителство да определи кой ще участва, допълни той.