Главният редактор на “Уолстрийт Джърнъл“ призна пред елитите в Давос, че „вече не притежават новините“

Благодарение на интернет, лъжите на фактчекърите по време на пандемията и масовата ваксинация, мейнстрийм медиите вече нямат монопол върху информацията, новините и обществения дискурс – как хората възприемат събитията. Те вече не вярват на големите медии, особено след пандемията.

Признанието за това дойде именно от представител на големите, световни медии по време на дискусия на „Световния икономически форум“ в Давос, озаглавена „Защита на истината“. Главният редактор на американския „Уолстрийт Джърнъл“ Ема Тъкър се оплака от тази загуба на контрол върху „фактите“.

„Мисля, че има много специфично предизвикателство за наследствени брандове като „Ню Йорк Таймс“ и “Уолстрийт Джърнъл“, каза Тъкър и добави: „Ако се върнете наистина не толкова отдавна, както казах, ние притежавахме новините. Ние бяхме пазачи и до голяма степен притежавахме фактите.“

„Ако нещо беше казано в “Уолстрийт Джърнъл“, „Ню Йорк Таймс, тогава това беше факт“, продължи тя, признавайки, че ситуацията вече е различна: „В днешно време хората могат да отидат до най-различни източници за новини и те много повече поставят под съмнение това, което казваме.“

Такава е ситуацията не само със световните медии, но и с българските. Повече от половината българи – 58%, избягват да гледат новини, което нарежда България на първо място в Европа по този показател. Това показват данни на Reuters Institute за 2022 г. На второ място по негледане на новини са турците (56%), на трето – хърватите (51%).

Повечето страни в Южна и Източна Европа имат ниско доверие в медиите. Те също имат едни от най-високите нива на хора, които активно избягват новините. В България, Турция и Хърватия повече от 50% от хората активно избягват новините, пишат анализаторите.