Росен Христов и Герман Галущенко разговаряха в Стокхолм

Гьолът на Бойко: България дава руските реактори за АЕЦ „Белене“ на Украйна

България и Украйна обсъждат възможност за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна. Това се разбра днес след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с украинския му колега Герман Галущенко. Двамата се видяха в Стокхолм, където се провежда неформално заседание на Съвета на ЕС по „Транспорт, телекомуникации и енергетика“.

Въпросът за предоставяне на руските реактори ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България, съобщават от министерството на енергетиката. „Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на „АЕЦ Козлодуй“ с Русия“, е казал още Христов. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа.

Христов е поканил Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държава да даде информация за нужното й количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос.

Според министъра анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. „Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, е заявил той. „Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването“, отвърнал Галущенко.

ПРЕДИСТОРИЯ

Определян от Бойко Борисов като гьол и локва, проектът за АЕЦ „Белене“ съвсем влезе в групата на обречените след началото на войната в Украйна.

Доставените за замразения строеж два реактора си търсят нов собственик от години – през 2016 г. например Борисов пробва да ги продаде на Иран. Във Втора атомна имаше и старо оборудване още от първата фаза на проекта по комунистичско време. То беше продадено през 2007 г., а няколко години по-късно се установи, че това е станало на безценица.