Голяма банка забранява парите в брой, предупреждава клиентите си, че няма да могат да теглят кеш

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите в брой тази година.

 

„В случай, че сте пропуснали, ние постепенно премахваме нашите услуги за плащане в брой и с чекове за всички продукти. За да се подготвите за тази промяна, ще трябва да започнете да извършвате транзакции дигитално – безопасен, бърз и по-удобен начин за банкиране. Премахваме нашите съоръжения за пари и чекове поетапно“, пише на сайта на банката.

Клиентите вече няма да имат достъп до списък с услуги във физическите офиси на Macquaries, нито ще могат да депозират или събират чекове, или да поръчват нови чекови книжки.

 

Забраната на парите кеш и чековете влиза в сила от 1 ноември 2024 г. След като промените бъдат въведени, клиентите на Macquarie ще могат да теглят хартиени пари от сметките си само чрез банкомати, собственост на конкурентни банки, като тегленията са ограничени до $2000 AUD на ден.

 

„Като дигитална банка, ние се ангажираме да преминем към изцяло цифрови плащания до ноември 2024 г. като по-безопасен, по-бърз и удобен начин за банкиране“, каза говорител на Macquarie Bank миналата година.

 

Tози ход идва на фона на плана на правителството парите в брой поетапно да изчезнат в цялата страна.

 

Общо 424 банкови клона, представляващи 11% от всички банки в Австралия, са затворени от юни 2022 г. до юни 2023 г., според Австралийския надзорен орган (APRA). В същото време банките премахнаха достъпа до 718 банкомата.

 

Австралийците проведоха демонстрация на 2 април, за да протестират срещу масовото закриване на банкови офиси и да привлекат вниманието към оттеглянето на страната от паричните средства.

Те се стекоха пред банките и банкоматите в знак на протест срещу преминаването на страната към общество без пари в брой.

 

Протестът, организиран във Facebook от групата Cash is King, имаше за цел да покаже на банките и търговците на дребно, че все още има търсене на пари в брой на фона на предупрежденията, че страната ще бъде „функционално безкешова“ до 2025 г.

 

Австралия е една от държавите, които се включиха в полотния проект на Световната банка за въвеждане на т.нар. дигитална валута на Централната банка – CBDC.