Кинолента
Кинолента

Голямо браво за новия филм на Максим Генчев

Във Венеция не повярвали, че е струвал само 500 000 лв.

Истинска история от 50-те за мистериозен отмъстител, който убива с нож войничета по българската граница и поставя в раните петолъчки, е залегнала в новия филм на режисьора Максим Генчев „На педя от земята”, представен тази сряда пред първата си публика.

„Това се случи с моя баща, който беше офицер в заставата – за 10 дни 7 от неговите момчета бяха ликвидирани по тоя начин. Тогава аз бях 6-годишен и убийствата за мен бяха голям шок, който ме държи 5 десетилетия”, разкри режисьорът.

Официалната премиера на лентата, коствала дотук 500 000 лв. на частния продуцент д-р Златина Филипова, ще бъде през януари. Филмът вече е кандидатствал за участие на фестивала Venice Days за нискобюджетни продукции, предшестващ Мострата във Венеция, но селекционерите не могли да повярват, че е заснет с малко пари, издаде асоциираният продуцент Деси Ковачева.

В него има ефектни взривове, стрелба, кръв, еротика, демони и клишета от соца, предадени в носталгичния стил на Фелиниевия „Амаркорд” („Аз си спомням…”) през погледа на дете. Генчев е създал философски екшън, отсякоха експерти, които предвиждат богат и успешен фестивален живот на новата творба.

„Шефът на НФЦ Павел Васев избяга след прожекцията, без да ме поздрави, значи е потресен”, пошегува се режисьорът. Ако Максим Генчев нямаше скандална слава в гилдията, тя с ръка на сърцето би трябвало да признае, че с помощта на оператора Христо Генков, дизайнера на продукцията Николай Нинов и актьорите този път той е направил ярък и елегантен филм от европейска класа…