Горещо: МВР прави черен списък с джигитите на пътя

Министерството на вътрешните работи (МВР) ще изготви база данни с шофьори, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от силовото ведомство.

Решението за черен списък с джигитите е взето по време на работно съвещание на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. „Изразено бе общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите, които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила“, се казва в съобщението за съвещанието.

Ще бъде поискано от районните прокуратури в страната, както и на органите на Пътна полиция незабавно да установяват шофьорите, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба. Освен това ще бъде обърнато внимание на случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи луксозни автомобили без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване. В тази връзка НАП ще започне ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност.

АКЦИЯ

Aкция на пътя тече в Сливенско, предаде Нова тв. Малко след началото на проверките беше заловен шофьор, управляващ колата си с 0,93 промила алкохол в кръвта. Сред нарушителите има и такива с подменени крушки на фаровете, които не правят необходимия лъч и заслепяват другите участници в движението.

Освен традиционната проверка за шофиране с алкохол и наркотици, полицаите ще проверяват дали гумите отговарят на стандартите за движение по пътищата. От 50 до 200 и спиране от движение е санкцията, която грози нарушителите. Днес е последният ден, в който можем да шофираме колите си с летни гуми, без да бъдем глобени. От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

КАТАСТРОФА

Млад шофьор помете паркирани коли в Пловдив. Той е самокатастрофирал. Ударил се е в паркирана кола, после в контейнер за боклук и накрая в бус и такси. Инцидентът е станал в кв. „Тракия” на бул. „Освобождение” малко преди полунощ.

По разказ на очевидци в колата са пътували трима младежи на възраст не повече от 20 години. Според тях причината за инцидента е несъобразена скорост. На място са пристигнали три екипа на полицията. Шофьорът е заявил пред разследващите, че е карал с не повече от 60 км/ч.