Готова е експертизата за взрива до колата на Иван Гешев, няма заподозрян

Отключването на телефона на Алексей Петров е затруднило българските експерти, поискана е помощ от ФБР

„Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев“, обяви заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев пред БНР. Той подчерта, че прокуратурата работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

Взривът избухна на 1 май до колата на Гешев по време на негово пътуване. Инцидентът стана около 11:45 ч на пътя Самоков-София, край село Ковачевци. Бившият обвинител №1 е трябвало да пътува за Турция, но в последния момент е променил маршрута си.

Месец след случилото се служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че взривът не е имал за цел, нито е могъл да убие Гешев, като подчерта, че взривът е извършен от професионалисти.

„На 8 декември е изготвена назначената комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е изготвена от 6 вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания. Заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено, за да се задейства по електрически способ“, каза Христо Кръстев.

По думите му вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг.

Допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.

Към момента няма заподозрян нито извършител, нито поръчител.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова коментира разследването за убийството на Алексей Петров, който бе застрелян на 16 август в квартал Драгалевци.

„Отключването на телефона на Алексей Петров затрудни нашите експерти“, каза Кирилова. Затова те са се обърнали към ФБР за помощ. „Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне“, посочи тя.

По думите ѝ и по този случай се работи по всички версии. След убийството бе съобщено, че се работи по три версии: политически мотиви и възможност за пряко влияние във властта; отмъщение и преплитане на роли и уреждане на бизнес сметки и пренареждане на капитала.

„Няма доказателства, че бившият премиер Бойко Борисов е купил къща в Барселона за подарък“

Кирилова коментира и разследването „Барселонагейт“. Градският прокурор посочи, че през цялото време на делото няма събрани доказателства, които да сочат, че именно Борисов е лицето, което е закупило въпросното жилище и го е предоставило като подарък. „Това няма как да бъде доказано“, категорична е тя.

„По въпросната прокурорска преписка – досъдебно производство – не съм забелязала активност от страна на наблюдаващия прокурор. Докладите, които той пишеше до Върховната касационна прокуратура, бяха единствено и само, че се очаква да се довършат преводи на документи, които са пристигнали от Испания, както и документи от друг език“, допълни Илияна Кирилова.

Според Кирилова наблюдаващият прокурор твърде късно е разбрал или тогава е получил оперативни данни, че следва да разпитва повторно лица. Той е направил предложение до главния прокурор за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, след което е внесено искане, добави тя.

„Смятам, че когато се прави такова предложение, би трябвало да сме изключително прецизни, да не бъде самоцел свалянето на имунитета. А имунитет да се иска тогава, когато действително имаме достатъчно доказателства по делото, че това лице може да му бъде повдигнато обвинение“, категоричен е градският прокурор на София.