Говорителката на МВнР на Украйна e създадена от изкуствен интелект (ВИДЕО)

Украйна представи генерирана от изкуствен интелект (ИИ) говорителка на име Виктория Ши, която ще прави официални изявления. Министверството на външните работи каза, че „за първи път в историята“ ще използва цифрова говорителка. Облечена в тъмен костюм, говорителката се представи като „дигитална личност“ в презентация, публикувана в социалните мрежи.

Пресслужбата на външно министерство на Украйна уточни пред AFP, че изявленията, дадени от Ши, няма да бъдат генерирани от ИИ, а „написани и проверени от реални хора“. „Изкуственият интелект ни помага да генерираме само визуалната част“, заявиха от украинското министерство.

Външният министър Дмитро Кулеба каза, че новата говорителка е „технологичен скок, който нито една дипломатическа служба в света все още не е направила“. Основната причина за нейното създаване е „спестяването на време и ресурси“ на дипломатите, каза той.

Създателите на Ши са екип, наречен The Game Changers, който също е създал съдържание за виртуална реалност, свързано с войната в Украйна.

Името на говорителката се основава на думата победа (Виктория) и украинския термин за изкуствен интелект: shtuchniy intelekt (ШИ). Външният вид и гласът на Ши са моделирани, като е използван истински човек: Розали Номбре, певица и бивша участничка в украинската версия на риалити шоуто „Ергенът“.

Номбре е родена в град Донецк. Тя има 54 000 последователи в профила си в „Инстаграм“, който използва, за да обсъжда стереотипите за украинците от смесена раса и тези, които са израснали като рускоговорящи. За да се избегнат фалшификати, изявленията на говорителката ще бъдат придружени с QR код, свързващ ги с текстова версия на сайта на министерството.