Говорителят на израелската армия: Който си мисли, че можем да елиминираме „Хамас“, греши

Говорителят на израелската армия генерал Даниел Хагари заяви, че „идеята за унищожаване на Хамас е просто хвърляне на пясък в очите на обществеността“. Изказването му подчертава напрежението между министър-председателя Бенямин Нетаняху и висши служители от армията относно неговото управление на войната в Газа.

„Хамас е идея, Хамас е политическа партия. Тя се корени в сърцата на хората – който си мисли, че можем да елиминираме Хамас, греши“, каза Хагари в интервю за Channel 13 News. „[Хамас] е „Мюсюлмански братя“, съществува от много, много години.“

„Това, което може да се направи, е да се разработи нещо друго, което да ги замени. Нещо, което ще накара населението да осъзнае, че някой друг разпределя храната, някой друг се грижи за обществените услуги … наистина да отслаби „Хамас“, това е пътят“, заяви Хагари и добави: „Ако не донесем нещо друго в Газа, в края на деня ще получим „Хамас“.

Военният говорител подчерта, че ще бъде „невъзможно“ да се върнат всички израелски заложници, държани в Газа, чрез военни операции: „Трябва да стигнем до сценарий, при който заложниците да се връщат по друг начин“.

След като говорителят на израелската армия постави под съмнение идеята за „унищожаване на Хамас“, в отговор офисът на Нетаняху публикува изявление, че кабинетът „е определил като една от целите на войната унищожаването на военните и управленските способности на Хамас“.

„Израелските отбранителни сили, разбира се, са ангажирани с това“, заяви офисът на министър-председателя.

Пресслужбата на израелската армия впоследствие публикува изявление, че военните са ангажирани с обявените военни цели на правителството, включително унищожаването на управленските и военните способности на Хамас, а Хагари е говорил в интервюто за „изкореняването на Хамас като идеология и идея“ и „всяко друго твърдение изважда забележките от контекста“.