Иля Кива
Иля Кива

Година, след като поиска закрила: Гръмнаха в главата предателя на Украйна Иля Кива край Москва

Убийството вероятно е дело на митичния генерал-майор Кирило Буданов

Гръмнаха в главата предателя на Украйна Иля Кива край Москва. В Руската федерация е открит мъртъв бившият украински депутат Иля Кива, който предаде родината си и мина на страната на руските окупатори. Колаборационистът е бил убит с точен изстрел в главата.

Кива е намерен мъртъв в Московска област, съобщи руският телевизионен канал РЕН ТВ, позовавайки се на свои източници. Телеграм каналът „Спешно повикване 112“ съобщи, че тялото на предателя е намерено в град Одинцово (административен център на Одинцовски градски окръг на Московска област).

„Намерен е мъртъв известният украински политик Иля Кива. Тялото на бившия депутат от Върховната рада е намерено във вилно селище… Полицията вече работи на мястото на инцидента“, гласи съобщението.

Иля Кива избяга от Украйна в навечерието на пълномащабното нахлуване в Руската федерация под претекст, че отива на почивка на територията на ЕС. По-късно стана известно, че депутатът се намира на руска територия. Там той поиска политическо убежище и заяви, че в Украйна се опитва да го отвлече.

Върховната рада лиши беглеца от мандат, а правоприлагащите органи започнаха наказателно производство срещу него по няколко члена. По-специално той беше обвинен в държавна измяна. Освен това е заподозрян в деклариране на невярна информация.

На 13 ноември беше съобщено, че Кива е осъден задочно в Украйна на 14 години затвор и конфискация на имущество по няколко члена от Наказателния кодекс.

В рамките на специална операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) с леко стрелково оръжие е ликвидиран престъпникът и предател на Украйна – бившият депутат Иля Кива, съобщи агенция УНИАН като се позова информирани източници в правоохранителните органи.

Става дума за специална операция на ведомството.

Според други украински медии обаче убийството е извършено от ГУР – Главното управление на разузнаването, което се ръководи от митичния генерал-майор Кирило Буданов.

Руските медии откриват символика в ликвидацията на Кива толкова близо до Москва. Според тях по този начин Киев дава знак за способностите си на ключова дата – Никулден е професионалният празник на бойците от ВСУ.

Преди година Кива заяви, че Киев „организира масовото унищожение на украинския народ, нарушава всички норми на закона, морала и здравия разум“, а също така „провежда откровен терор над населението“, съобщава ТАСС.

Бившият депутат от Върховната Рада на Украйна от партията „Опозиционна платформа – За живот“ Иля Кива заяви, че възнамерява да потърси закрила и политическо убежище в Руската федерация.

„Официално заявявам, че днес в Украйна властите организират масовото унищожение на украинския народ, нарушават всички норми на закона, морала и здравия разум, извършват терористични актове срещу мирни граждани, извършват физическо унищожаване на неудобните, без съд или разследване пълнят мазетата на Службата за сигурност на Украйна с хиляди хора, които са подложени на изтезания и екзекуции, провеждат откровен терор над населението, освобождават престъпници от затворите за извършване на военни престъпления! При сегашната ситуация ви информирам, че възнамерявам официално да поискам закрила и политическо убежище в Русия“, написа той в канала си в „Телеграм“.

 

 

Кива каза още, че украинските власти искат да го елиминират. „Искането към Москва на терористичния режим на Зеленски да ме екстрадира, за да си разчисти сметки като с опозиционен политик, показва само едно – желанието им да ме убият. Днес те провалиха всички опити да ме отвлекат и предприемат безпрецедентна стъпка. Искат да ме екстрадират във връзка с необходимостта от провеждане на „следствени действия“ по обвинение в държавна измяна – за това, че публично поздравих президента на Руската федерация Владимир Путин за рождения му ден“, обясни бившият депутат.

 

 

На 6 март миналата година Главната прокуратура на Украйна повдигна обвинения срещу Кива в посегателство върху териториалната цялост на страната и държавна измяна. На свой ред Кива съобщи, че заради преследването е отишъл в Испания, а оттам в Русия. На 16 март Държавното бюро за разследване (ДБР) обяви бившия депутат за издирване. На 29 март Държавното бюро за разследване повдигна нови обвинения срещу Кива „за пропаганда на война и призиви за насилствена смяна на властта“.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!