Граждански арест на чуждестранни студенти по медицина в родопско село

Брадати някакви, като партизани, описва студентите Копринка Караджова от Храбрино

Чуждестранни студенти по медицина станаха жертва на граждански арест, след като жители на родопското село Храбрино решили, че са нелегални мигранти, съобщи bTV.

Жителите на родопското село се притеснили, след като вчера по обяд видeли „някакви брадати като партизани“ да обикалят из улиците на Храбрино.

Местните разказват, че непознатите мъже излезли от гората и изглеждали дезориентирани и затова решили „бързо да ги неутрализират“. Студентите били задържани, докато не дошла полицията. Те не говорили български и вървeли пеш.

„Казаха, че били избягали от някакъв лагер – партизански лагер. Партизанско село сме, бягат тук“, коментира възрастна жена, която живее в селото.

На жителите на Храбрино не им харесло, че студентите се разхождали из селото, включително и вилната зона. „Тук на моста бяха – ходят надолу-нагоре, ама не можах да видя накъде отидоха. Някъде в оная вилна зона са ходили. Обикалят, приятел, крадат всичко, чувате ли ме?! Много е напечено положението в България“, каза притесненият жител на селото Асен Хаджиев.

След като идва полицията обаче, става ясно, че няма проблем. Оказва се, че става дума за студенти на Медицинския университет в Пловдив, които просто дошли за разходка, съобщи говорителят на областната дирекция на МВР Анелия Влахкинова.

„Полицията винаги адмирира бързото и своевременно подаване на сигнали, когато хората станат очевидци на закононарушения или престъпления, но такъв начин на действие хората сами да предприемат мерки срещу други лица, не е приемлив, защото в случая се оказва, че това са група млади хора, които са тръгнали на туристическа обиколка в региона“, заяви тя.

Авторите на гражданския арест са пожелали да запазят анонимност.