Григорова: Има консенсус за председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ-СС

Тя очаква председател да бъде избран на 8 февруари OFFNews 04 февруари 2024 в 09:31 403 1

„Вече има що-годе пълен консенсус да бъде подкрепен един от представителите на ПП-ДБ-СС за председател на Столичния общинския съвет“, заяви общинският съветник Ваня Григорова от БСП пред БНТ. 

Тя очаква, че председателят ще бъде избран на следващото заседание на СОС на 8 февруари.

„Аз многократно съм заявявала, че такова поведение няма как да подкрепя. Това са хора, които тропат с краче и настояват сега и веднага да окупират абсолютно всичко“, обясни Григорова.

Кандидатът ще бъде избран с гласовете на всички, защото Васил Терзиев и ПП-ДБ оказват натиск върху обществото, коментира още общинския съветник.

„Всички си дават сметка, че това е извиване на ръце от страна на Терзиев, ПП и ДБ, но в крайна сметка всеки трябва да реши докъде е възможно да направи компромис. Не коря тези, които търсят изход, но ситуацията, в която сме, е в резултат на ината и егоизма на една шайка, която е решила да окупира всичко“, смята Ваня Григорова.

Тя допълни, че ако е трябвало да конструирам структурата в Столична община, е щяла да даде поста на председател на СОС на някоя от опозиционните – „от по-малките сили, за да има баланс“.

Според Григорова „Демократична България“ нарочно саботира Васил Терзиев, защото имало ревност в коалицията ПП-ДБ:“Имаше саботаж от страна на националното ръководство на ПП-ДБ срещу местното управление тук в столицата. Първо да си разрешат вътрешнопартийните проблеми и после да се налагат на другите“.

За поста се спрягаха имената на Цветомир Петров и Димитър Шалъфов от ПП, както и на Бойко Димитров от ДБ. „Спаси София“ са категорично против участието на ГЕРБ в управлението на столицата и смятат, че Борис Бонев е най-подходящ за председател.

Новият председател на Столичния общински съвет ще бъде член на ПП-ДБ, но не и на Спаси София, той ще бъде подкрепен от групата на ГЕРБ на заседанието, твърдят източни на OFFNews от съветници от ПП-ДБ.

„Очакванията към нас минаха през всички фази – от апатия какво е това общински съвет, през забава какво се случва тук, до открито изнервяне. Апелът ми е да намерим днес формулата да решим кризата“, каза кметът на София Васил Терзиев при поредния опит за избор на шеф на СОС.