Групата на ЕНП в ЕП настоя избора на Путин да се обяви за недействителен

Държавите от ЕС трябва официално да заявят, че в Русия не е имало избори и, че Путин не може да бъде възприеман като президент

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент призова днес външните министри от ЕС, които заседават в Брюксел, да обявят, че Владимир Путин повече не е президент на Русия, предаде БТА. Най-голямата група в ЕП настоява руските президентски избори от последните дни да бъдат обявени за недействителни.

Държавите от ЕС трябва официално да заявят, че в Русия не е имало избори и че Путин не може да бъде възприеман като ръководител на страната, се посочва в изявлението. Според ЕНП съобщаването на резултатите от гласуването, данните за висока избирателна активност и от екзитполове представлява разпространяване на лъжите на Кремъл. В Русия няма да има избор, докато политическите опоненти на Путин и тези, които желаят да живеят независимо от Кремъл, биват затваряни, убивани или принуждавани да емигрират. Този уикенд видяхме „специална психологическа операция“ на Кремъл, допълват от парламентарната група.

В Русия нямаше президентски избори и не беше избран президент, защото руснаците нямаха никакъв избор, коментира по този повод евродепутатът от ЕНП Андрюс Кубилюс, чиято дейност включва отношенията с Москва. Обсъждането на легитимността на Путин прилича на разискване на легитимността на мафиотски бос, добавя той. Отсега нататък можем да наричаме Путин много неща – „диктатор, военнопрестъпник, главатар на кремълската мафия, но не можем да го наричаме президент“, заявява Кубилюс.

Както БТА съобщи, по-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви от името на държавите от Общността, че няма да бъдат признати резултатите от руските президентски избори в превзетите украински области. Миналата седмица говорител на ЕК заяви, че Комисията ще изчака резултатите от изборите, за да прецени дали да ги признае.