Грузинският премиер: САЩ финансираха две неуспешни цветни революции в Тбилиси

Тбилиси трябва да „преразгледа“ отношенията си с Вашингтон, като се има предвид, че финансираните от САЩ неправителствени организации стоят зад поне два опита за сваляне на правителството, заяви грузинският премиер Иракли Кобахидзе.

САЩ заплашиха със санкции висши грузински служители, след като Грузия прие Закон за прозрачност на чуждестранното влияние, известен като закон за „чуждестранните агенти“, който беше заклеймен от Запада като заплаха за демокрацията, въпреки че такъв закон имат и САЩ.

Законът изисква неправителствените организации, медиите и лицата, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като субекти, „прокарващи интересите на чужда сила“ и да разкриват своите дарители. Ако не го направят, ще бъдат глобени.

„Не знам защо имаше два опита за революция през 2020-2021 г., а след това през 2022 г. Не знам защо имаше тези опити, но е факт, че предишният посланик (на САЩ) развали много неща, много неща бяха съсипани през тези години и това трябва да бъде коригирано“, каза Кобахидзе.

„Това включва финансирани от САЩ неправителствени организации, които застанаха на революционната сцена, призовавайки за оставка на правителството и формиране на правителство с тяхно участие. Затова грузинско-американските отношения трябва да бъдат преосмислени“, добави премиерът.

Грузия ще направи всичко възможно, за да подобри отношенията със САЩ, тъй като това е в интерес и на двете страни, отбеляза Кобахидзе.