Гвоздейков: Приоритети са модернизация в жп транспорта и три оперативни бази за HEMS до края на годината

Важните задачи до края на годината са финализиране на поръчките за нов подвижен състав, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост, и изграждане на три действащи оперативни бази за спешната помощ по въздух, заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на отчета на правителството днес в Министерския съвет, на който министрите представиха и водещите си приоритети за следващите девет месеца.

„Модернизацията на жп транспорта е дълъг процес, но ние вече сме извървяли първите стъпки и е важно да доведем докрай тази толкова важна реформа“, подчерта министър Гвоздейков. По думите му това ще бъде усетено от хората много бързо и по този начин ще се насърчи най-екологичния и иновативен транспорт.

„Вторият водещ приоритет е ефективното изграждане на системата за спешна помощ по въздух, като сме си поставили задача до края на годината да имаме 3 действащи оперативни бази – в София, Долна Митрополия и Сливен“, обясни Георги Гвоздейков. И допълни, че в момента се изработва план за обучение на пилоти и до средата на годината се очаква той да бъде готов. „С това държавата ще създаде възможност за осигуряване на необходимия капацитет от кадри, за да обезпечим напълно системата за спешна помощ по въздух“, каза още транспортният министър.

Снимка: МТС