Хайде, бе?! Парното поевтинява с 30%, вижте откога

Топлофикация София“ предлага да доставя на по-ниска цена топлинна енергия. Дружеството има намерение за новия ценови период от 1 юли цената за мегаватчас да бъде от 97.78 лева без ДДС. Предложената цена е с 29.11 процента по-ниска спрямо сегашната, която е 137.93 лева за мегаватчас. Това се посочва в заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Топлофикация Плевен“ предлага в заявлението си цената на топлинната енергия да стане 56.10 лв. за мегаватчас, което е с 42.13 на сто по-ниска спрямо настоящата. От „Топлофикация Бургас“ обаче предлагат увеличение на цената с 24.5%.

Заявление за цени от 1 юли са изпратили до КЕВР и от ЕВН „Топлофикация Пловдив“, но данните в него са поверителни. В края на март от дружеството съобщиха, че според тяхната калкулация крайната цена на топлинната енергия би се променила с 13 процента нагоре.

Обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите елементи на всички дружества, като прилага общ подход. Предстои да се проведе и обществено обсъждане по темата. Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни.