Хакерска атака в TikTok: Засегнати са акаунтите на CNN и Парис Хилтън

Хакерска атака в TikTok – един от атакуваните профили е на CNN. Това заявиха от платформата, собственост на китайската компания „Байтданс“. Неин представител е казал, че нападението е имало минимален ефект и броят на компрометираните профили е малък. Работи се по възстановяването им.

Според Любомир Тулев, експерт по киберсигурност, атаката е много нова и е zero-day exploit разпространява се между чат съобщения. Всеки потребител в TikTok може да получи съобщение, като без да кликва никъде, само като го отвори, профилът му може да бъде компрометиран. Засегнатите потребители са малко, сред тях обаче са и такива на известни личности – Парис Хилтън, CNN, Sony. Притеснително е, че се предава активна сесия само чрез клик – хакерът притежава онлайн изградената идентичност към платформата без да има паролите ви. Така може да бъде онлайн заедно с вас в профила ви. Потребителите продължават да имат достъп до акаунтите си, а хакерите не публикуват от тяхно име. Ако решат обаче, може да ги изхвърлят от профила им“, обясни той.

Киберекспертът припомни, че наскоро Доналд Тръмп е станал част от TikTok, за да промотира предизборната си кампания. „Над 700 000 турски потребители в платформата бяха засегнати от уязвимост чрез двуфакторната идентификация чрез СМС през 2023 г. Проблемът е на ниво платформа и код, ние не можем да направим нищо. При смяна на парола няма да успеем да изхвърлим хакерите. Ако има паралелна активност и логове от непознати локации, трябва да се свържем с експертите по сигурността на платформата. Призовавам да не отваряме съобщения от потребители, които не познаваме“, посочи Тулев.