Хановер
Хановер

Хановер – град с богата история и архитектура

Панаири, музеи и катедрали са само малка част от забележителностите на красивия град

Хановер се намира на около 2300 км от София и е столица на Долна Саксония в Германия. Ако се пътува с автобус, разстоянието се взима за около 30-35 часа, като всичко зависи от маршрута, който е избран. Историята на града е изключително богата. Жителите на града са 560 000 души. Градът е световноизвестен панаирен център и създава множество възможности за бизнес контакти. Хановер е и столицата на провинция Долна Саксония. Това е втората по големина провинция в Германия. Територията е около 48 000 квадратни километра и обхваща почти цялата северозападна част на страната. На север граничи със Северно море и провинцията Шлесвиг-Холщайн. На изток Долна Саксония граничи с провинция Бранденбург и Саксония-Анхалт. Западната граница е границата с Холандия, а на юг са провинциите Хесен, Тюрингия и Нордхайн-Вестфалия. Почти цялата територия на Долна Саксония принадлежи към Севернонемската низина, включително крайбрежието на Северно море и територията на остров Остфристланд, което в превод означава „Източна замръзнала земя“. На границата между Долна Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия се намира и най-високата точка на провинция Долна Саксония – Вурмберг.

История

През Средновековието на територията на Германия има отделни градове държави, които не са били обединени в единна държава. Хановер е един от тях. Известно е, че основите на града са поставени още през ранното Средновековие, около ХII век. За първи път Хановер се споменава в документи от 1150 година като център на търговията за региона. Първият известен феодал на Хановер е Ернст Август, който се оженил за внучката на английския крал Якоб I – София. През 1714 година техният син Джордж Лудвиг става наследник на британския трон под името Джордж I. Според историческите данни от това време Джордж I остава до края на живота си привързан към немските си корени. Дори в някои документи се отбелязва, че той никога не успява да научи добре английски и прекарва по-голямата част от живота си на територията на днешна Германия. Така Хановер и Англия са под единно управление почти 125 години по силата на движението на Персонификацията, което представлява обединяване на различни кралства от един владетел. По същата причина през Средновековието под единно управление са били Полша и Саксония, както и Холандия и Люксембург. По времето на Наполеон обаче част от териториите около Хановер стават част от Кралство Вестфалия (1807 г.) и до 1810 г. почти цялата територия на Кралство Хановер преминава към Вестфалия. Няколко години по-късно, през 1813 година, Хановер отново е под управлението на Англия – при крал Джордж III. През 1815 година градът става кралство според решението на Виенския конгрес, в който взимат участие всички европейски големи сили. Конгресът има за цел да реши въпросите с новото устройство на Европа след Наполеоновите войни между 1808-1812 година. През 1866 г. Хановер става провинция на Прусия. През 1946 г. отделната провинция Хановер, Брауншвайг, Олденбург, Шаумбург-Липе влизат в състава на днешната провинция Долна Саксония. През 1949 година провинцията става част от територията на Федерална република Германия. След края на Персонификацията Хановер окончателно се отделя от Англия и през 1815 година става столица на едноименно кралство. Следващите години Хановер преживява своя най-голям разцвет. След така наречената Германска война между Прусия и Австрия през 1866 г. градът преминава във владение на Прусия. През Втората световна война днешната столица на Долна Саксония е силно разрушена от бомбардировките и отново е възстановена като модерен град след края на войната. От 1947 година насам в Хановер се провежда ежегоден панаир на промишлеността.

Богата е историята на града, за което говори и хановерската архитектура. Център на стария град е „Марктплац“ със старото кметство, което е построено в готически стил между 1439-1455 година. Тук може да се види и черквата, построена от червени тухли през ХIV век. Типични за по-късния бароков стил са катедралите „Свети Йоханис“, построена между 1666-1670 година, и „Свети Клеменс“, построена между 1711-1718 година. Най-старата клерикална сграда е тази на Кръстовата катедрала. Нейният строеж е започнал около 1300 година. Към многобройните забележителности на Хановер принадлежат и замъците, които са свидетелство за богатото историческо минало на града. Сред най-известните са „Лаиншлос“ от ХVII век, който се намира в южната част на стария град, обновеният през 1832 година „Вангенхайм-Палас“. Не е за пропускане да се види и пищният замък „Херенхаус“ с неговите градини, устроени в бароков стил на територия от 50 хектара. Те също принадлежат към едно от многобройните богатства на града.
Хановер е домакин на първото световно изложение в Германия. Традицията за провеждането на световни изложения датира от 1851 година. За първи път подобно изложение се провежда в Лондон. Целта е страните, които участват, да покажат новите научни, технически и културни постижения на човечеството. Международното бюро за изложенията със седалище в Париж определя следващия домакин на световните изложения.

Бизнес туризъм

Хановер е и един от най-големите индустриални и икономически центрове
в Германия. В столицата на Долна Саксония има голямо международно летище. Тук се произвеждат тежкотоварни автомобили, машини и оборудване. Хановер е известен и с производството на висококачествени автомобилни гуми и добре развита хранително-вкусова промишленост. Хановер дава и добри възможности за образование и богат културен живот. Освен Хановерския университет тук има няколко института – медицински, ветеринарен, институт по музика и театър и други. Хановер има своя опера, а също така и небезизвестния Долносаксонски театър.

Културен туризъм

В Хановер има много места, които са интересни, но основните туристически забележителности са в центъра. Градът е с население около 500 хил. души, но е пръснат на голяма територия. Има отлично организиран публичен транспорт – метро и автобуси. Интересен е Историческият музей, където могат да се разберат много неща за миналото не само на Хановер, но и на региона около него. Какви са били обичаите през годините, кой е управлявал, какви промени е имала архитектурата. Всичко това е добре звуково подсигурено със специални индивидуални гидове на основните световни езици. Тук можете да видите и макет на вече изчезналите селски къщи, в които хора и домашни животни са живеели заедно, и да разберете защо. Друг интересен музей е Kestner. Той е за приложните изкуства от древния свят. Има богата колекция от монети от древния свят, предмети от древна Гърция, както и 2 саркофага с мумии. До този музей се намира кметството – Rathaus. Сградата е с много красива архитектура и всеки, който иска, може да я разгледа отвътре, както и да се качи в купола на върха, откъдето казват, че се открива красива гледка към Хановер.

За съжаление асансьорът, който те изкачва до върха, не работи при температури под 5 градуса, а за времето, през което бях там, температурата не надвиши 0 градуса. За любителите на импресионизма и съвременното изкуство ще представлява интерес Sprengel Museum – www.sprengel-museum.de/v1/englisch/smhframes.html. Освен представители на модерното изкуство от Германия могат да се открият колекции от Umberto Boccioni, Pablo Picasso, Shirana Shahbazi, Paul Klee и др. Цената от 7 евро си заслужава. Можете да попаднете в стая с абсолютна тъмнина и след точно 6 минути, след като зрението ви свикне с тъмнината, да забележите това, което е искал да покаже майсторът. На една от централните улици – Georgstrasse, малко след операта, има и музей за ориенталски килими, като най-старите са от V век. Някои от турските и арменските килими по шарки приличат много на нашите родни български, които се тъкат и в момента. От тази гледна точка сме запазили ориенталския нюанс в българската култура. Авиационният музей – Luftfahrt-Museum Laatzen-Hannover, също е сред основните забележителности.

В 2 зали има представена експозиция за развитието на германската авиация от самото й начало до около 60-те години на миналия век. Немците с гордост показват собствени разработки на известни техни инженери. Има и граждански, и военни самолети, и хеликоптери, двигатели. През всички останали сезони с изключение на зимата е хубаво да се посети и Herrenhausen Garten. Това са барокови градини, взети като пример от Версай. Зеленина, скулптури и фонтани са подредени отлично в ансамбъл, радващ човешкото око и душа.

От другата страна на улицата се намира ботаническата градина. Там могат да се намерят уникално красиви орхидеи, тропическа бразилска гора, много кактуси и много други цветя.
В центъра на Хановер има големи вериги магазини, където можеш да си купиш почти всичко необходимо за всекидневието. Най-известен е Knaufhof, където на 6 етажа има храни, сувенири, козметика, етаж за мъже, жени, деца, както и цял етаж за кърпи, чаршафи, завивки и др. Има и промоции – например 1 фланелка може да ти излезе и 5 евро, има и маркови стоки, където и фланелка може да излезе 150 евро. В баровете и заведенията за бързо хранене един обяд излиза около 10 евро, а ако искаш да си купиш пица на парче – 1,50 евро. Заслужава си да се опитат местните специалитети като например: супа – Steckrubencremesuppe mit Speckstreifen и Rinderroulade mit Gurke und Specj gefult in rotweinsauce; dazu pilrgemuse und kartoffenekroketten. Двете като обедно меню можещ да дегустираш за 9,50 евро. Десерт – специалитет на Rathaus – торта с много плодове – Der Gartersaal – 5,70 евро.

Нощувка в центъра на Хановер е около 130 евро, а в крайните квартали – около 60-70 евро. Музеите са на цени от 4 до 7 евро, като са възможни отстъпки. Не на последно място трябва са църквите. Всъщност даже те се открояват и в началото туристът вижда първо бароковите форми на цървите. Най-известната е на евангелистите-лютерани – Markt.