„Хартиената коалиция” ГЕРБ-БСП-ДПС пробута Изборния кодекс

С процедурни хватки коалиция „Хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, БСП и ДПС включиха в дневния ред за петъчното пленарно заседание промените в Изборния кодекс (ИК), които предвиждат връщане на хартиената бюлетина.

Дебатите по обсъждането на законопроекта на второ четене започнаха в четвъртък, след като депутатите от ГЕРБ спешно вкараха поправките въпреки заявките на лидера им Бойко Борисов, че е склонен да се съгласи на исканата от ПП и ДБ временна комисия. В четвъртък обаче промените в ИК бяха включени като фиксирана точка – втора за този ден.

Това означаваше, че те няма как да продължат в петък и би следвало да станат част от програмата за следващата седмица.

В петък обаче председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска законопроектът да бъде включен в програмата за деня и редовният парламентарен контрол да бъде отложен за следващата седмица.

Бившият председател на парламента Никола Минчев от ПП обаче възрази и посочи, че това искане на съответства на тълкуванията на самите ГЕРБ и ДПС от преди ден. Той посочи, че при подобна ситуация в четвъртък като несъответстващо с правилника не беше подложено на гласуване предложение на Мирослав Иванов, също от ПП, за включване на проекторешението за създаване на временна комисия за промени в Изборния кодекс.

Последва кратък спор и в крайна сметка от ГЕРБ се възползваха от друг свой коз – фактът, че председателят на парламента Вежди Рашидов, а и председателстващият заседанието Росен Желязков са именно от тяхната партия. Така Желязков се възползва от възможността председателят да предложи точка в дневния ред и с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС промените в ИК влязоха в програмата на парламента за петък.

Освен това мнозинството реши да отложи и предвидения за петък парламентарен контрол. Той бе пренасрочен за идния вторник.

Връщането на хартиената бюлетина се прави с обединените усилия на ГЕРБ, БСП и ДПС. Гласуването на тези промени обаче намалява възможността за създаване на редовен кабинет в този парламент, което ще означава нови избори.

В четвъртък за целия пленарен ден бе приет само един текст от проекта и това беше неговото наименование.