Хиляди мостове в САЩ рухват при сблъсък?

Инцидентът в САЩ от миналата седмица, при който контейнеровоз се блъсна в моста Франсис Скот Кий в Балтимор, привлича вниманието към потенциалните уязвимости на някои от над 600-те хиляди моста в страната

Инцидентът в САЩ от миналата седмица, при който контейнеровоз се блъсна в моста Франсис Скот Кий в Балтимор, привлича вниманието към потенциалните уязвимости на някои от над 600-те хиляди моста в страната.

Мостът Франсис Скот Кий е изграден преди 47 години и за този период никога не е получавал удар, който да накара някого да помисли, че може да рухне. Когато обаче контейнеровозът Dali, който тежи над 100 000 тона, се блъсна в него, мостът падна за по-малко от минута.

И макар подобно катастрофално рухване да не е напълно предвидимо, падането на мостове в резултат на сблъсъци не е съвсем нечувано и можеше да бъде избегнато, пише CNN.

Проведените наскоро федерални инспекции на моста установяват, че той е в “прилично” състояние, а губернаторът на Мериленд казва, че мостът е “съответствал напълно на изискванията.” Хиляди мостове в САЩ обаче са в лоша форма.

В страната 46 000 моста имат остарели структури и са в “лошо” състояние, а 17 000 са изложени на риск от рухване от един удар, според Американската асоциация на строителните инженери и федералното правителство.

Екстремните метеорологични явления, все по-тежките камиони и сблъсъците с по-големи контейнеровози представляват значителни рискове за щатските мостове, посочват инженери и други инфраструктурни експерти.

Остаряваща инфраструктура

Щатите инспектират мостовете, които са част от магистралната мрежа в страната, поне веднъж на всеки две години и класифицират състоянието им като “добро,” “прилично” или “лошо.”

Мост, който е в лошо състояние, има някои структурни елементи по него, които са в “напреднала фаза на износване.”

Около 46 100 от 617 000 моста в САЩ, или 7.5% от всички мостове, са считани за структурно недостатъчни и са в лошо състояние, според най-новия доклад на Американската асоциация на строителните инженери от 2021 г.

Всеки ден по тези структурно недостатъчни мостове се осъществяват 178 млн. пътувания. И макар да не са опасни по своята същност, поддръжката им изисква значителни инвестиции. Изложени са и на по-голям риск от затваряния или ограничения в теглото на преминаващите моторни превозни средства.

Добрата новина е, че броят на структурно недостатъчните мостове намалява в последните години, според организацията. Лошата новина е, че темповете на разходване на средства за подобряване на състоянието им са намалели. Стойността на натрупаните неосъществени ремонти е 125 млрд. долара, според скорошна оценка.

Федералният инфраструктурен план на стойност 1.2 трлн. долара, който беше приет през 2021 г. и включва 110 млрд. долара за пътища и големи инфраструктурни проекти, може да помогне за подобряване на състоянието на някои мостове.

Климатични промени и по-тежки камиони

Много от по-старите мостове в страната са уязвими на екстремни климатични събития, като земетресения, урагани или големи горещини.

Установено е, че близо 21 000 мостове са податливи на застрашаване на основите им по време на екстремни метеорологчни явления, според доклада на Американската асоциация на строителните инженери от 2021 г. Земетресенията също представляват значителна заплаха за мостовете.

Сеизмичната устойчивост на мостовете, които са част от магистралната мрежа в САЩ, се е подобрила в последните десетилетия, благодарение на инвестициите в нова, по-устойчива инфраструктура и обновяването на съществуващи структури, според доклад на Конгреса от 2016 г

Не всяка магистрала обаче е обновена, а все още няма начин да се строи инфраструктура по начин, който е икономически ефективен и да издържа на най-интензивните земетресения, се посочва още в доклада.

Камионите, които вече са по-тежки, в сравнение с онези, за които са проектирани първоначално, също натоварват допълнително мостовете.

Тези по-тежки камиони, чийто товар може да надхвърля 40 тона, заплашват да пренапрегнат част от мостовите елементи, да доведат до умора на метала и напукване и да съкратят живота на мостовете, според доклада на Американската асоциация на строителните инженери.

По-големи товарни кораби

Остаряващата инфраструктура, екстремното време и по-големите превозни средства не са единствените проблеми.

Над 17 000 моста са уязвими на рухване от един-единствен удар. Това означава, че ако те бъдат ударени с достатъчно голяма сила на подходящото място, големи части или целите мостове могат да рухнат. Мостът в Балтимор е попадал точно в тази категория.

Има спешна необходимост да се подобри състоянието или да се защитят старите мостове от все по-големите плавателни съдове, казват експерти.

Корабът Dali, който се блъсна в моста Франсис Скот Кий миналия вторник, е с дължина 285 метра — близо два пъти повече, в сравнение с дължината на корабите, които са се използвали, когато мостът е строен през 70-те години на миналия век.

В периода 1960 – 2015 г. общо 35 големи моста в целия свят се срутват заради сблъсъци с кораби или шлепове, причинявайки смъртта на 342-ма души, сочи доклад от 2018 г.