Хиляди протестираха в Белград, полицията използва сълзотворен газ

Хиляди се събраха в центъра на Белград на антиправителствен протест в неделя, за да поискат анулирането на парламентарните и местните избори отпреди седмица, които според международните наблюдатели са били нечестни, предаде „Ройтерс“.

 

Управляващата от 2012 г. популистка Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд според предварителните резултати от държавната избирателна комисия.

 

Лявоцентристкият опозиционен алианс „Сърбия срещу насилието“ е втори на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия трета с 6,56%. „Сърбия срещу насилието“ също твърди, че е имало големи нарушения на изборния закон в надпреварите за град Белград и за парламента.

 

Международна наблюдателна мисия в понеделник заяви, че СПП е спечелила несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, неетичното и непочтено влияние на президента Александър Вучич и нередности при гласуването като купуване на гласове.

 

Вучич каза, че изборите са били честни.

„Вучич крадец“, скандираха протестиращите.

В изявление вътрешното министерство призова протестиращите да се „въздържат от нахлуване в кметството“.

 

„Като реагираме спокойно, ние се опитваме да не нараним протестиращите“, каза Вучич в обръщението си рано вечерта.

 

„Асошиейтед прес“ съобщи, че в неделя вечерта полицията за борба с безредиците се е барикадирала в кметството на Белград, където се намира местната избирателна комисия, изстрелвайки сълзотворен газ, докато протестиращите са чупили прозорците на входа на сградата в центъра.

 

Лидерите на опозицията подозират, че провокатори са замесени в трошенето на прозорци, което е предизвикало намесата на полицията. Съпредседателят на зелено-левия фронт Радомир Лазович твърди, че полицаи са били него и редица други хора с палки.

 

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалицията „Сърбия срещу насилието“ се опитаха да отворят вратата на кметството, но не успяха да влязат, докато тълпата викаше „влизайте, влизайте“ и „не се предавайте“.

 

Около 22 ч. (21:00 GMT) полицията за борба с безредиците изтласка протестиращите от кметството.

Друг член на „Сърбия срещу насилието“, Мариника Тепич, и още шестима опозиционери обявиха гладна стачка след изборите с искане те да бъдат анулирани.

Мирни протести се провеждат всяка вечер след изборите миналата седмица седмица. Неделните бяха първите, белязани от прояви на насилие. Междувременно в сряда избирателната комисия обяви, че изборите ще бъдат повторени в около 30 избирателни секции от 8000 в цялата страна.

За сърбите Коледа не се пада в един ден с този за западните християни, макар да се празнува на една и съща дата – 25 декември. Това е така, защото Сръбската православна църква използва Юлианския календар, а не Григорианския, използван на Запад.

От 1900 г. Юлианският календар изостава с 13 дни от Григорианския и това ще остане така до 2100 г. През този период 25 декември в Юлианския календар – Коледа за сърбите – съответства на 7 януари следващата година в Григорианския календар.