Депутатът от ДПС Димитър Аврамов

ХИТРО: ДПС скри свой депутат зад комисията за имунитетите

В продължение на месец – до 18 юли, временна парламентарна комисия ще обсъжда дали да бъдат свалени имунитетите срещу съдебно преследване на четирима депутати – лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпартиецът му Даниел Александров, съпредседателят на ПП Кирил Петков и Димитър Аврамов от ДПС, както поиска прокуратурата.

Това реши Народното събрание днес след близо 4-часов дебат. Първоначалното предложение засягаше само тримата депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Аврамов беше добавен в последния момент по настояване на ДПС, което в замяна предостави подкрепата си. Така зад комисията застанаха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“. БСП и ИТН гласуваха против и отказаха да влязат в състава й.

Както стана обичайно в парламента, нямаше съгласие кой да ръководи комисията. Нямаше предложения за председател и накрая ДПС номинира своя депутат Хамид Хамид. Герберите бяха съгласни, но десните се противопоставиха. Така комисията остана без председател – лоша ситуация, която обаче също е нормална практика за това Народно събрание.

ПРИЧИНИ И МОТИВИ

Комисията беше създадена по идея на ПП-ДБ с мотива, че трябва парламентът да прецени дали исканията за имунитетите не представляват политическа атака от страна на държавното обвинение. По същата причина още преди месец от ГЕРБ-СДС бяха обявили, че няма да подкрепят свалянето на ничий имунитет, докато Иван Гешев е главен прокурор. Гешев беше уволнен от Висшия съдебен съвет, но процедурата по отстраняването му от поста все още не е приключила. Иначе за комисията се вдигна шум най-напред на прословутия запис от заседанието на партийното ръководство на ПП, в който се твърди, че идеята за създаването й принадлежи на Христо Иванов от ДБ.

„За всеки случай трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище. В парламента са внесени огромен обем доказателствени материали, с които членовете на комисията трябва да се запознаят“, обосноваха десните предложението си. На практика това означава, че комисията трябва да прецени дали доказателственият материал, предоставен от обвинението, е достатъчен, за да бъде даден на съд всеки един от четиримата депутати.

„Тези имунитети не съществуват в полза на депутатите, а в полза на парламента като институция, за да не става обект на рекет. Искаме те да бъдат разгледани от една обективна прокуратура. Само тогава можем да сме сигурни, че ще има обективно правосъдие. Не става дума за избелване на нищо друго, освен на прокуратурата от състоянието, в което се намира“, обобщи днес позицията на управляващите Христо Иванов.

„ПЕРАЧИ И СТРАХЛИВЦИ“

Преди да започне дебатът, от БСП настояха предложението за комисията да се разгледа паралелно с тяхното проекторешение да се свали имунитета на Борисов. Председателят на парламента Росен Желязков отказа с мотива, че проектът на левицата е „трансмисия на предложението на главния прокурор“ и му липсват аргументи за отнемането на имунитета на герберския водач. Намекът, че работят за Гешев, ядоса социалистите, които обвиниха Желязков, че „прави ала-бала“ с парламента, за да не допусне предложението им в залата.

На трибуната се заредиха противници на новите управляващи и, съответно, на временната комисия. Радостин Василев, който напусна със скандал групата на ПП-ДБ, нападна доскорошните си колеги, че „изпират Борисов“. „Перачите на Бойко с влизането си в тази комисия се заличават завинаги от картата на тези, които са за конституционната реформа“, декларира Василев.

Тошко Йорданов от ИТН нарече Борисов и Петков „страхливци“, защото не се отказват веднага от имунитетите си, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ нарече „пералнаджийски партии“. „Не са мъже в душевен смисъл. Според мен е добре да бъдат основната атракция на гей парада“, насмешливо каза Йорданов в типичния си вулгарен стил.

„СЕКРЕТАРИАТЪТ НА ПРОКУРАТУРАТА“

Социалистите пък се фокусираха върху Борисов, който отсъстваше от дебата. Соцдепутатът Атанас Зафиров иронично заяви, че герберският вожд е спокоен, тъй като разполага с достатъчно защитници в залата. И се обърна към Кирил Петков, който слушаше с мрачно изражение: „Г-н Петков, какво правиш в тази комисия? За твоята декларация знае цяла България! Какво толкова има да се разследва?“ Зафиров имаше предвид, че прокуратурата атакува бившия премиер заради декларацията му от 2021 г., че е български гражданин, въпреки че все още е разполагал с канадски паспорт.

Вместо Петков отговори Мирослав Иванов от ПП-ДБ. „Трябва да установим дали искането за сваляне на имунитета е политически акт … Никой няма да се скрие, никой няма да избяга“, увери десният депутат. Герберите бяха по-агресивни заради нападките към вожда им. „Мястото на секретариата на прокуратурата е в Съдебната палата, а не в пленарна зала!“, провикна се Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС към социалистите. Така също намекна, че БСП е трансмисия на прокуратурата. Георгиев се присмя на левите, че наричат Борисов страхливец само в отсъствието му, иначе го заобикалят отдалеч. И високомерно нарече столетницата „партия със затихващи функции“.

Соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че новата управляваща коалиция не съществува за нищо друго, освен за да спаси няколко човека от съдебно преследване. „Мога да се обзаложа, че ще й удължите срока (на комисията – бел.а.) … Ще тупате топката 6 месеца“, прогнозира Нинова. И обяви, че БСП няма да участва в комисията. Тя подигравателно каза, че още преди години предложила на Борисов да се разберат като мъже, но това така и не се случило заради страхливостта на герберския вожд.

ПОЛИТИЧЕСКО САЛТОМОРТАЛЕ

От „Възраждане“ обявиха, че тримата депутати трябва сами да се откажат от защитата си. Националистите обидено напомниха, че на техни съпартийци, включително на лидера им Костадин Костадинов, са били поискани имунитетите и тогава никой не е предложил създаването на такава комисия.

В същото време обаче, зам.-шефът на партията Цончо Ганев заяви, че комисия трябва да се направи, иначе тройката щяла да запази имунитетите си. Затова „Възраждане“ била принудена да одобри предложението за комисията. Логиката му не стана ясна, но се разбра, че националистите на практика подкрепят това, което герберите и десните искат. Ганев замаскира този ход зад порой от обиди срещу управляващите, че довеждат „розов фашизъм“.

„ПРОКУРАТУРАТА КАТО БУХАЛКА“

Преди началото на пленарното заседание Петков обяви пред журналистите, че в неговия случай прокуратурата използва властта си като политическа бухалка. Бившият премиер на практика предпостави какво ще свърши комисията, като каза, че в нея трябва „да се вкара цялата документация от прокуратурата в Народното събрание, да се освети, че се използват прокурорите като бухалки“. Той обеща, че преди комисията да вземе решението си за имунитетите, той ще се откаже от своя, за да покаже, че „тази комисия по никакъв начин не се използва като чадър“.

По-късно, в пленарната зала, Петков разви теорията, че държавното обвинение го атакува, защото настоявал да се приеме механизъм за отстраняване на главния прокурор. Той заяви, че ПП-ДБ няма да предложи председател на временната комисия и призова ГЕРБ-СДС да постъпи по същия начин. После, след като се скара с депутатите от „Възраждане“, които непрестанно го атакуваха, директно предложи на националистите да поемат ръководството на комисията. Те обаче отказаха.

За отбелязване е смайващото предложение на Любен Дилов от ГЕРБ-СДС в проекторешението „възбуждане на наказателни преследвания“ да се замени с „образуване“ – защото думата „възбуждане“ я свързвал с нещо приятно, както обясни Дилов на изумените си колеги. Всъщност, това е легалният термин, който се използва в такива случаи. Росен Желязков прояви достойнство и отказа да подложи на гласуване такова предложение.