Християните са в очакване на Рождество Христово

Според библейското предание на Бъдни вечер звезда в небето над Витлеем възвестява раждането на Спасителя

Християните са в очакване на Рождество Христово. Според библейското предание на Бъдни вечер звезда в небето над Витлеем възвестява раждането на Спасителя. Днес приключват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според обичая тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените.

Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 или 12 ястия – колкото са месеците в годината. Те представляват сърми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.

Централно място на трапезата заема обредният хляб, а първото парче от погачата се оставя за Света Богородица.

Имен ден празнуват Евгения и Евгени, както и имената, които в превод означават благороден.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание.

Както традицията повелява още от рано сутринта се приготвя празничната трапеза, а от 16. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник тръгва коледарска група.

Теодора и Луиза отговарят за трапезата на Бъдни вечер.

„На Бъдни вечер се слага само това, което е родила земята – фасул, пълнени чушки, тиквеник, зелник, питка с паричка, ошав, орехи и плодове, както и червено вино“, обясни Теодора.

„На трапезата се слагат седем, девет или дванадесет ястия. Това е така, защото дните от седмиците са седем, майката носи чедото си 9 месеца преди да се роди, а 12 са месеците в годината“, допълни Луиза.

„Толкова много деца – голямо богатство“, каза Пламен Ганов, ръководител на школа за народни танци към читалище „Просвета“.