Христо Иванов: Или постигаме съгласие за общ пакет от реформи, или отиваме на избори

Или ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ постигат съгласие за общ пакет от реформи през следващите девет месеца, или „сме глупави“ и се върви към нови предсрочни избори. Тази перспектива начерта пред членовете на „Да, България“ председателят на партията Христо Иванов пред Третата национална конференция на партията. Видео с речта му вижте в края на статията

 

По-късно днес (9 март) предстои начало на преговорите между първите политически сили в Народното събрание в търсене на съгласие за формулата на властта през спедващите девет месеца. Във вътрешнопартиен план Христо Иванов постави като цели надграждането на „Да, България“ и позиционирането ѝ в център-дясно, като стъпка от това е да кандидатства за присъединяване в Европейската народна партия (ЕНП), политическото семейство на ГЕРБ и ДСБ.

 

Националната конференция на „Да, България“, не е отчетно изборна, тоест, не се занимава с решения за избор на ново партийно ръководство. За цел на форума Иванов обяви, че е „да подготви партията и общността за следващите хоризонти на предизвикателствата“. Мандатът на Иванов и ръководните органи на „Да, България“ изтича в края на януари 2025 г. Последно той беше преизбран начело на партията от Националната конференция през 2022 г.

 

Задачите през следващите девет месеца

 

Христо Иванов обяви, че трябва да продължат реформите в правосъдието. Конкретно спомена проекта на Министерството на правосъдието (министърът Атанас Славов е от „Да, България“) за промени в Закона за съдебната власт, с който трябва да бъде структурно завършено заложеното в променената в края на миналата година Конституция.

Като други централни въпроси посочи упражняването на властта в службите за сигурност; попълването на регулаторите и останалите ключови държавни позиции; фунционирането на медиите и структурирането на киберсигурността, и електронното правителство; как се провеждат изборите.

„Всичко това означава по същество да завършим незавършените задачи от прехода“, каза Христо Иванов.

За службите за сигурност Иванов посочи, че от октомври миналата година „Продължаваме промяната – Демократична България“ е внесла в Народното събрание предложения за реформа в службите за сигурност, но до разглеждането им не се стига: „Службите трябва да се излъчват и отчитат пред парламента. Къде другаде?“.

Иванов говори и за предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за меморандум с ГЕРБ, в който е заложен механизъм за назначенията в ключови държавни позиции и регулатори.

„Сега въпросът е: можем ли да се договорим с колегите от ГЕРБ-СДС […] Ако не можем да се съгласим, ще трябва да се върнем да търсим ново легитимиране на изборите. Това е лош вариант. Ако го допуснем, ще сме глупави. Трябва да се разберем за амбициозен пакет от реформи“, заяви Христо Иванов.

Послания към ГЕРБ (и ДПС)

Аплодиран от делегатите, Христо Иванов благодари на премиера Николай Денков за лидерството досега и обяви, че иска „в България най-сетна да има първата жена редовен премиер“. На посочената за следващ премиер Мария Габриел благодари, че не се била включила в „канонадата с реплики и неприятни квалификации“.

Иванов посочи, че, макар и страната да има редовно правителство през последните девет месеца, основанията за политическата криза не са разрешени и при споровете за реформи е лесно напрежението да ескалира. „Тази коричка на някаква стабилизация е много крехка и не бива да си правим илюзия, че можем да подскачаме върху нея като горили“, каза Иванов.

Ако допуснем да се счупи коричката, връщането назад ще бъде много трудно. Цената може да се окаже неподозирано висока


Христо Иванов,

председател на „Да, България“

Председателят на „Да, България“ повтори, че по пътя към стабилизацията на политическата система, на „либерално-демократичния модел, европейския модел на развитие“ стоят въпросите за законността, корупцията, упражняването на властта.

За уроците

Изказването на Христо Иванов пред „Да, България“ започна със заключение, че в последните години демократичната общност е научила някои уроци: „Можем да кипим, врим, бълбукаме, да има чувства и емоции, но си научихме урока: първо трябва да сме заедно, за да сме силни; трябва да можем да говорим с други хора; трябва да можем да градим мостове“, заяви Иванов.

Трябва да се научим да не си тръгваме. Бяхме се превърнали в общността на тези, които, когато не им харесва, напускат.


Христо Иванов,

председател на „Да, България“

„Започнахме да учим и другия урок: че трябва да се отстоява позицията, да се заема пространство, да правиш компромиси, да поемаш рискове, да бъркаш, да разбираш грешката си“, каза Христо Иванов в израз на необходимостта на партньорството с ГЕРБ (и ДПС), „с които имаме големи различия, лоша кръв, но трябва да работим заедно в името нашата родина“.

Иванов обяви съгласие с анонса на председателя на ДСБ Атанас Атанасов пред конференцията, че е необходимо надграждане на обединението „Демократична България“ (включващо ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“), като обособи органи за съвместни решения близо шест години след създаването си.