И.д. прокурор №1 оставя поисканите от Гешев депутатски имунитети

 

И.д. главният прокурор Борислав Сарафов няма намерение да оттегля от парламента исканията за сваляне на депутатски имунитети, които Иван Гешев внесе малко преди да бъде уволнен от поста. Това каза пред „Сега“ Сарафов. Когато беше избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за временен шеф на държавното обвинение той коментира, че „ще преценим тепърва дали са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците“.

След този коментар на Сарафов от 16 юни съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че се отказва от своя имунитет. Той беше поискан от Гешев по изненадващо възроденото дело, че невярно е декларирал, че има само българско гражданство, преди да стане служебен министър на икономиката през 2021 г. „Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет или не“, заяви бившият премиер.

Само 3 дни по-рано парламентът създаде комисия, която да разгледа документите, пратени от Гешев, с които иска имунитетите на няколко депутати, сред които Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. За разлика от Петков обаче Борисов държи на имунитета си, поискан от Гешев, за да бъде обвинен по делото за пране на пари „Барселонагейт“. Останалите депутати, чийто имунитет беше поискан от Гешев, са Даниел Александров (ГЕРБ) и Димитър Аврамов (ДПС).

„Сега“ опита да разбере дали и кога Петков ще бъде призован от прокуратурата за разпит и евентуално повдигане на обвинение, след като вече няма имунитет. От Софийската районна прокуратура обаче коментираха само, че отказът на депутата още не е стигнал до тях, и те засега знаят за него само от медиите. Петков официално е без имунитет от 21 юни.

НА ТРУПЧЕТА

Сарафов вчера разпореди да се проверят действията по разследване на неприключени и спрени дела за престъпления, извършени от министри, магистрати и други лица с имунитет. Депутатите попадат в последната графа, но не и само те. Там може да е например и дело, свързано с президента Румен Радев, какъвто сюжет имаше по времето на Гешев. Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс – престъпленията против Републиката, съобщи прокуратурата, т.е. всички „шпионски“ разследвания.

Проверяващите ще изследват спазен ли е принципът за случайно разпределение на преписките сред прокурорите, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори и т. н. При спрените дела ще проверят основанията и периода на спиране. Докладът от проверката трябва да е готов до 7 август.

Проверката вероятно ще докаже, че делото „Барселонагейт“ дълго време е държано на трупчета и прокуратурата се размърда по него едва когато ГЕРБ развалиха отношенията си с Гешев. Това пък сигурно може да даде аргументи на парламента да не сваля имунитета на Бойко Борисов.