И.ф. прокурор №1 поиска имената на охраняваните от МВР

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска информация от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за всички случаи на „прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на министерството по искане на прокуратурата за охрана на лица по реда на НПК“, съобщиха от държавното обвинение.

Повод за искането на Борислав Сарафов е оповестена публично информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи, както и необходимостта от оптимизиране на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област.

В писмото си изпълняващият функциите главен прокурор посочва, че въз основа на информацията, която МВР предостави, незабавно ще се извърши преглед и обоснована преценка на необходимостта от охрана и нейната продължителност спрямо лицата, на които е възложена по всяко конкретно наказателно производство.

Сред изисканата информация от МВР е тази за охраната на Любена Петрова и други свидетели по наказателни дела.

По информация на бившия вътрешен министър Иван Демерджиев последните месеци прокуратурата е изискала полицейска охрана на свидетели по множество дела.

Има подозрения, че част от тези свидетели минават в графата „кошаревски“.