И таз добра: Българската армия закъса

Президентът Румен Радев поиска аварийни мерки за справяне с липсата на хора в армията и технологичната ѝ изостаналост, а началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов предложи рязък скок на бюджета за отбрана над 2% от БВП в рамките на няколко години, за да може секторът на отбраната да навакса пропуснатите години.

В рамките на годишното обсъждане на състоянието на армията Радев посочи като основни проблеми недостигът на ресурси и хора.

Дори и според официалните данни над 20% от местата за военни са незаети, но в определени поделени този процент е по-висок и вече заплашва сигурността им.

„Особено тревожно е ситуацията сред офицерския състав“, каза Радев.

По думите му българската армия се сблъсква с много проблеми – недостиг на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности.

За да се преодолее това, според Радев, са необходими действия на много нива в държавата.

„Необходими са законови промени, ресурси и сериозни инвестиции най-вече в хората – заплащане, жилищна политика, много по-добри условия на труд, условия за професионално и кариерно развитие и най-вече мотивация. Очаквам реализацията и на малките, нискобюджетни проекти“, коментира Румен Радев.

Да се заложи на евтини и ефективни проекти

Радев коментира, че е много важно да следим какво става на бойното поле в Украйна.

По думите му масово навлизат евтини дронове, които могат да унищожат скъпи танкове, и България трябва да отговори на тези тенденции.

Военният министър Тодор Тагарев коментира, че най-сложният въпрос остава липсата на хора.

„Много страни значително вдигнаха бюджета си. По сложният въпрос е дали има какво да се купи в близки срокове. Не се знае кога може да придобием необходимото въоръжение“, посочи Тагарев.

След военната агресия на Путин срещу Украйна бизнесът с въоръжение работи на високи темпове и сроковете за доставка се изтеглят далеч напред във времето.

За пореден път той каза, че няма яснота дали ще остане военен министър след правителствената ротация в началото на март.

Трябва още по-голям скок на бюджета за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира, че България изостава в регионален план.

„За да наваксаме изоставането, за няколко години да се вдигне бюджета дори над 2%. След няколко години пак може да падне на 2%“, посочи адмирал Ефтимов.

Към момента планираният бюджет за следващите години на практика е изразходван от вече започнатите модернизационни проекти.

България едва успя да изпълни целта на НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана и ще трябва много силна политическа воля за още по-висок бюджет.

Евтимов коментира, че помощта за Украйна върви паралелно с модернизацията на армията.

Колкото тя напредва, повече помощ може да освободим, посочи Ефтимов.