И все пак: Има далавера с пържолите за 490 лева

Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри нарушения в случая с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лв. за три пържоли. Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, за бТВ.

https://novinar.bg/dobre-doshli-v-balgariya-3-parzholi-struva-500-lv-vav-varna

Цените на ястията в заведенията задължително са за порция, не за 100 грама, подчерта Арсенов. В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано „35 лв. за 100 г.“

Смаяният от сметката клиент качи в социалните мрежи клип, в който от персонала му обясняват как е формирана цената:

Подобна „оферта“ –  за 100 г тегло, е допустима само за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да посочи коя иска да му сготвят.

За пържолите това изключение очевидно не важи. Има и друг проблем. В случая, който се коментира – сметка от 450 лв. за три пържоли, обявената цена от 35 лв. за 100 грама е за сурово месо, а при термичната обработка теглото намалява, тоест клиентът плаща за повече грамаж от това, което реално му се поднася в чинията, обясни експертът от КЗП.

От заведението със „златните“ пържоли се оправдаха, че месото било много специално и скъпо и било нормално и порцията да има луксозна цена (порцията излиза над 160 лв.). Същата теза развиха и други представители на бранша. Един от тях дори се изцепи, че НАП трябвало да провери откъде онзи човек имал пари да си купува толкова скъпи стекове.

Контра

„Първия път е обяснено на клиента, че имаме различни видове стекове. Той е поръчал от най-скъпия и най-голямата пържола. От сервитьора му е казано колко ще излезе крайната цена“, обяснява мениджърът на заведението Иксан Фахри пред Нова.

Майстор-готвачи също се изказаха в негова защита. Според шеф Никола Симеонов било практика по заведенията цената на стековете да се изписва на 100 грама. „Единият може да е нарязан на 210 грама, другият на 310. Има едни японски стекове, които са над 1000 лв. за килограм“, разясни той.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, известен като Тарзан от „Алиекспрес“, пък съзря в шума около скандалната сметка вражеска кампания. „Антирекламата към България се е засилила страшно много. Всеки ден в социалните мрежи излизат клипове колко е било скъпо в България и колко било евтино в Гърция, което е абсолютно неистина. Сравняват се скъпи курорти с такива в Гърция, които въобще не отговарят на нашите“, оплака се известният ресторантьор.

Друг негов колега обаче буквало „изби рибата“ с предложение клиентът, раздухал скандала, да бъде проверен от данъчните. „Нека от НАП да проверят откъде въпросният човек има подобни джобни пари да яде стекове“, поиска зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.

Категорично

От комисията контрольор са категорични по случая – има нарушения. „Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обобщи Игнат Арсенов от КЗП.