Ицо Хазарта и Деница Сачева махат тайната върху осиновяването

Тайната на осиновяването да отпадне, процедурата да се улесни и да се премахне възможността за разсиновяване. Такива промени в Семейния кодекс обединиха двама от най-знаковите депутати в този парламент – Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Христо Петров – Ицо Хазарта от ПП-ДБ.

Произходът на децата е изключително важен. Това е тяхно право и според конвенцията за правата на детето. Трябва да имат по-лесен достъп до информацията за своя произход.

Това е изключително важно и от психологическа гледна точка, обясни пред 24 часа бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ. Тя самата осинови сина си Виктор. А нейната баба осиновява майка ѝ. Затова и на 39 г. Сачева подава документите си и посреща 40-ия си рожден ден със съвършено непознати двойки в училище за кандидат-осиновители, разказа самата тя преди време.

Осиновяването е лична кауза и на Ицо Хазарта от повече от година насам. Като депутат той помага на много деца от домове, като им осигурява курсове, почивки и подкрепа с пари от депутатската си заплата.

В момента законът ти дава право да създадеш живот, а след това да се скриеш, а това не е справедливо, обясни Христо Петров защо предлага законовата промяна.