Иде вълна от новата наркочума – фентанила

Европа трябва да се подготви за вълна от фентанил. Това заяви преди няколко дни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред изданието „Politico“ . Повод за изявлението ѝ бе предупреждение на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Няколко дни по-рано той заяви, че старият континент или има скрит проблем със синтетичните наркотици, или скоро ще се сблъска с такъв.

САЩ са доста наясно с опустошителния ефект на фентанила. От години там имат огромен проблем с този препарат, както и с някои други от неговата категория. Т.нар. епидемия с опиоидите е толкова страшна, че Доналд Тръмп обяви извънредно положение през 2017 г.

В Европа обаче ситуацията е друга, констатира Йохансон. Най-употребяваният наркотик все още е марихуаната, отчита се сериозен ръст и при кокаина. Проблемът с фентанила е, че континентът има капацитета да си го произведе, т.е. ако се появи търсене, няма да има нужда да се внася нелегално отвън, както в САЩ.

И ако е вярно, че Европа скоро ще бъде изправена пред такава епидемия, това означава, че България неизбежно ще бъде засегната. Допреди няколко седмици фентанилът у нас не се смяташе за проблем. След това обаче ситуацията рязко се промени.

В края на юли „Дневник“ съобщи за 10 смъртни случая, регистрирани за кратък период от време във Варна. Позовавайки се на свои източници, изданието разказа как наличието на фентанил е било установено в хероин, продаван на зависими от града. П

оследващата реакция на властите показа, че информацията е достоверна. Правителството обяви нов механизъм за борба с наркоразпространението, а МВР рапортува, че е заловило дилърите във Варна.

Къде сме днес?

Към днешна дата МВР и прокуратурата твърдят, че проблем с фентанила в България няма. Нещо повече, разследващите смятат появата на този препарат за по-скоро инцидентно явление. Според тях фентанилът няма чак такова сериозно влияние върху ситуацията на наркопазара. Веществото се появява предимно, когато се извърши кражба или „отклоняване на легални пратки“, заявиха от полицията пред Mediapool. Освен във Варна пратки с фентанил са хващани и в София.

„Няма териториална закономерност в появата на фентанил. Появите са спорадични, в повечето случаи след кражба или отклоняване от легални пратки. Постоянно се осъществява транспорт на легални пратки от производители – фармацевтични заводи, до клиенти – медицински заведения“, заявиха от МВР.

У нас фентанил не се произвежда, но се внася, тъй като се използва за медицински цели. Българските фармацевтични компании обаче са се отказали от лицензите си за производство.

Фентанилът се използва основно като добавка за подсилване на продавания по улицата хероин. Проблемът е, че дилърите не казват на клиентите си тази подробност. И тъй като веществото е много силно, често пъти може да се стигне до предозиране, без употребяващият да разбере какво се е случило. Човек, предозирал с фентанил, може да бъде спасен, но само с навременна реакция и медикаменти, които да блокират действието му. Често пъти това е невъзможно и се стига до фатален край.

Към момента в районната прокуратура във Варна има едно образувано дело за притежание на фентанил. Обвиняемият по него е многократно осъждан за кражби, телесни повреди и хулиганство. Има данни, че е наркозависим от години. Делото не е приключило.

В предишни години няма образувани такива дела. Според данните на МВР заради разпространение на фентанил са арестувани общо четирима души – двама в София и двама във Варна.

Да си платят за логистиката

Към момента няма основна версия за появата на фентанила по варненските улици. Експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира пред Mediapool, че е възможно с определено количество да е платен трафикът му през страната ни.

„Има една хипотеза, че е отсипан малко фентанил, който минава през България и, за да си платят трафикантите българската логистика, са отсипали някакво количество. Има друго обяснение – че е добит по медицински път. Това, което тук се е случило за нещастие на няколко души, е, че дилърите са се опитали да смесят фентанила с хероин. Но има и друга хипотеза – фентанилът се смесва и с някои синтетични наркотици пак заради ниското качество. Във Варна има един от най-рисковите наркотици – кристал мет или кристали“, коментира Безлов.