Илиана Иванова от ГЕРБ стана еврокомисар

С  522 гласа Европейският парламент одобри за еврокомисар предложената от ГЕРБ Илиана Иванова. Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

До избирането ѝ се стигна, след като миналата седмица комисиите дадоха зелена светлина за кандидатурата ѝ, а гласуването днес, което е последната стъпка от процедурата, бе само формалност.

Иванова запазва ресорите на Мария Габриел “Наука, младеж, образование и култура” и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети.

Откакто страната ни членува в ЕС нашите комисари са винаги жени, а половото равенство пък е приоритет в европейските институции.

ВИЗИТКА:

Родена е в Стара Загора, завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“. През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона.

Придобива разнообразна експертиза по време на работа си в американски финансови и банкови институции. Преди това работи като координатор по международни финансови институции в Министерство на земеделието и храните у нас.

Илиана Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 г. до 2012 г. По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен контрол, заместник-председател на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията за икономически и парични въпроси.

От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата. На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II.

Говори български, английски, френски, немски и руски език.