Илияна Йотова: Войната с Радев започна, когато сглобката разбра, че той няма да е част от нея

"Ако президентът беше се ангажирал с текущата власт, той вероятно би имал по-лесен втори мандат от всички предишни президенти", заяви тя

По повод думите си отпреди няколко дни, че Румен Радев е имал оферти да стане част от „сглобката“ Илияна Йотова заяви: “Голямата битка и войната с президентската институция стана тогава, когато разбраха, че президентът Румен Радев няма да стане част от тази „сглобка“”.

„Безспорно, че няма как да искат сам да се включи. Това е президентът – държавният глава на страната. Не толкова и от отделни министри, макар че съм чувала за такива предложения, а по-скоро за това да припознае решенията на „сглобката“, допълни тя.

„Ако президентът беше се ангажирал с текущата власт, той вероятно би имал по-лесен втори мандат от всички предишни президенти. Обаче, това не е пътят, избран от нашия президент,“

Според нея българските граждани виждат в Румен Радев не само надежда, но и алтернатива, предпочитана пред текущата политическа „сглобка“. Йотова осъди политическите партии, които обещават едно, но постъпват обратно.

„Няма нужда да пише Трети март на нашата сграда, защото Трети март, за разлика от други български празници, е в сърцата ни“, коментира вицепрезидентът. Повод за думите ѝ е коментарът на председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който каза по-рано тази седмица, че „прави впечатление, че президентството се е превърнало в централа на партия“. „Хубаво е да сменим табелата, защото няма смисъл вече да пише президентство. На табелката трябва да пише политическа партия „Трети март“, каза Пеевски.

Относно критиките на президентството, Йотова отхвърли обвиненията в политически инженеринг и подкупи за назначения, казвайки, че никога не е видяла нещо подобно в президентската институция. Тя също така отхвърли възможността за импийчмънт на президента, твърдейки, че целта не е да го съдят, а да се омаскари държавният глава.

Йотова коментира предложението за предоставяне на 50 милиарда евро помощ за Украйна, изтъквайки, че част от тях са безвъзмездна помощ, а друга част е под формата на заеми. Относно присъединяването на България към Шенген, тя изрази съмнения, че това ще стане през текущата година, като подчерта важността от борба за подкрепа на автентични политически сили в Европа.