Илияна Йотова защити Румен Радев за драмата със Зеленски

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова правителството да бъде искрено с българите и да оповести какви ангажименти е поело на срещите при закрити врата с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БНР.

Във великотърновското село Балван, където вицепрезидентката чества празник на баницата, Йотова нарече критиките към президента Румен Радев след посещението на Зеленски „огън, чиято цел е да отнеме вниманието на българската общественост от дадените обещания и определи като противоположни посоките на изказванията на премиера и министъра на отбраната“. 

„Единият говори за това, че ние ще дадем всичко на Украйна (Тагарев, бел.р.), с изключение на самолетите. Другият казва: „Ще дадем това, което можем (Денков, бел.р.)“ – една позиция на България, която впрочем се защитава и от нашата институция, така, че аз питам: къде е разликата? Вчера цял ден министър-председателят беше в ситуация да тълкува думите на собствения си министър, да смени собствената си позиция поне два пъти през деня, което остава в мен съмнението, че има нещо скрито“.

Вицепрезидентката умишлено изкривява изявленията на министъра и премиера. Тодор Тагарев нееднократно обясни, че предстои преглед с какво разполага Българската армия и тогава ще се реши какво ще се даде. Репликата му за самолетите бе в отговор на въпрос дали България ще дава и самолети, като той уточни, че Украйна вече не се нуждае от нашите самолети освен за резервни части.

И бившият съветник на президента Александър Маринов защити патрона си пред „Епицентър“, като заяви, че „едва 4 дни преди визитата на Зеленски правителството уведоми президента и той не успя да се подготви“. Маринов не уточни за какво точно не се е подготвил Радев. В публичната част на срещата му с украинския президент той разви широко известните си тези, че „искам да слушам за мир“.

България да продава на Украйна газ, който ще купуваме по споразумението с турската компания „Боташ“. Това каза в ефира на „Тази събота“ по bTV секретарят на президента по икономическите въпроси Христо Алексиев. Той участва в разговорите с Володимир Зеленски с Румен Радев, съобщи Дир.бг.

Служебният кабинет на Радев договори доставки за следващите 13 години, а вчера премиерът акад. Денков заяви, че правителството му ще се опита да предоговори параметрите на това споразумение заради съмнения, че е неизгодно.

„Нашето предложение беше използвайки договора, който служебното правителство сключи с „Боташ“ за достъп до техни терминали, тоест до терминалите за втечнен газ, да използваме това споразумение и България да снабдява през нейната газопреносна мрежа и през тази на Румъния Украйна с допълнителни количества природен газ с неруски произход“, каза Христо Алексиев, съветник на президента по икономически политики.

Той добави, че големите количества в споразумението на служебния кабинет са били търговска цел и солидарност с други държави, които имат нужда да се диверсифицират, и да получават неруски газ.

Алексиев допълни, че предложението за допълнителни количества за Украйна ще се предложи на сегашния кабинет.