Убийството предизвика големи протести пред РПУ-то в града

Има ли МВР чадър над убиеца от Нова Загора?

Прокуратурата проверява дали има полицейски чадър над мъжа, който уби съпруга на районна съдийка в Нова Загора и предизвика мощни протести в града. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Ден по-рано,  44-годишен криминално проявен мъж, който е осъждан 7 пъти за престъпления от общ характер, уби 52-годишният мъж на магистратката пред нейните и на детето си очи.

Между убитият и извършителят възникнал скандал в денонощен магазин в центъра на Нова Загора. Нападателят извадил нож и намушкал три пъти жертвата си. Дрегерът е отчел около 2 промила алкохол в кръвта на задържания за убийството. Часове по-късно сградата на полицията бе обсадена от жители на града, които изразиха недоволството си, че в града престъпността е висока, а органите на реда не правят нищо. Срещу сградата на полицията бяха хвърляни яйца и бутилки.

Оказа се, че преди няколко дни извършителят намушкал с нож младеж, но бил освободен след 24 часа. Затова сега прокуратурата пусна проверка.

„В хода на разследването и във връзка с медийни публикации относно предходно деяние на обвиняемия Д.Д., свързано с посегателство върху личността на друго лице, Окръжна прокуратура – Сливен незабавно изиска информация от РУ на МВР гр. Нова Загора относно наличието на такъв случай и предприетите действия по изясняването му.

Установено е, че в РУ на МВР – Нова Загора е бил регистриран случай на посегателство на Д.Д. срещу друго лице, извършено от обвиняемия на 21.10.2023 г., във връзка с който се води полицейска проверка. Към момента на извършване на убийството на 52-годишния мъж, въпросната полицейска проверка не е била докладвана на прокуратурата“, пише държавното обвинение.

На 27.10.2023 г. Окръжна прокуратура – Сливен изискала преписката по извършваната в РУ на МВР – Нова Загора проверка и след преценка на съдържащите се в нея данни незабавно образува друго досъдебно производство и започна разследване срещу обвиняемото лице за опит за умишлено убийство на мъж на 23 години от гр. Нова Загора.

Прокуратурата се е самосезирала и е разпоредила проверка „по отношение на законосъобразността на действията на полицейските служители от РУ на МВР – Нова Загора с оглед изясняване наличието на данни за подпомагане на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване“.