Има си хас: Монката Паси и Лорер се обявиха за братовчеди на президента на Мексико

Еврейка с български корени стана първата жена президент на Мексико. Родът на Клаудия Шейнбаум идва от  Пловдив, а от Организация на евреите в България „Шалом“ обявиха, че у нас живеят нейни братовчеди. Един от тях бил председателят на РОЕ „Шалом“ София – Ели Анави. Той обаче не бил единственият родственик на новия лидер на Мексико. Съвсем очаквано бившият външен министър Соломон Паси – Мони Трабантчето, също бил убеден, че е братовчед на Шейнбаум.

В първите часове след победата ѝ започна разплитането на нейната българска история. Твърди се, че нейните баба и дядо по майчина линия са евреи, които живеят в  Пловдив. През 1940 година те бягат от града за да се спасят от Холокоста и така се озовават в Мексико. Там се ражда майката на новият президент на страната. Баща й също е евреин, но неговият род пристига в Мексико от Литва.

Оттук нататък проследяването на историята на Шейнбаум беше трудна. В  Пловдив има регистър на всички евреи, родени в града до 1926 г. Но без конкретни имена или рождени дати е трудно да се проследи роднинската връзка. По-късно обаче историкът Мимо Райчев разкри кои са предците на Клаудия у нас.

Според него бабата на Клаудия Шейнбаум се казва Матилда Семо Калев, а дядото – Йосиф Пардо Бенджаминов. Те обаче не присъстват в регистъра на организацията на евреите „Шалом-Пловдив“.

“Може да са живели в Пловдив, но да не са раждани тук“, заяви председателят на организацията Светлозар Калев.

Но бившият външен министър Соломон Паси е убеден, че с Клаудия са роднини.

„Това е стара семейна легенда, която ще се окаже истина. Дори ме бяха предупредили: „Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико“. Дочувал съм, но не съм имал връзка с нея“, ръси врели-не кипели евроатлантикът. И допълни, че историята на връзките на двата рода – Паси и Калев, са описани подробно в книгата му.

„Оттам идва и Илко Ешкенази, лека му пръст!, бившият вицепремиер. Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев е роден през 1815 г. и е спасявал от бесилката много бунтовници, участвали в Априлското въстание. Къде е давал подкупи, къде като член на съдебно жури. Опитвал е по всякакви начини. Затова кръщават от благодарност улица в  Пловдив заради спасените бунтовници.

Неговата дъщеря се казва Донуча, което е умалително от Дона. Въпросната дама е омъжена за моя прадядо Исак. От същата фамилия Паси-Калев произлиза тази президентка Клаудия Шейнбаум“, обясни той.

Но не е единственият. За братовчед на Шейнбаум се обяви и депутатът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер.

„Новият президент на Мексико е потомка на български евреи с фамилия Пардо, точно като майка ми Матилда – от софийския род Пардо. Дядо ми по майчина линия Елиас Пардо беше лекар-невролог, роден в град Фердинанд, днешна Монтана. По-късно следва медицина и остава да живее и да работи в София“, написа одиозният политик във фейсбук.