ИНФЛАЦИЯ: Цените на храните продължават нагоре

 

Най-драстично поскъпване сред храните се наблюдава при яйцата и млечните продукти. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„17 стотинки в номинален размер е разликата на яйцата. Млечните продукти също са от рекордьорите по поскъпване. Там имаме най-високия ръст на среден базис. Имаме доста свръхпроизводство на свинско месо, така че цената му не се е променяла последните 4 години“, заяви той пред БНТ.

По негови думи поскъпването сред храните се дължи най-вече на по-високата цена на енергийните ресурси. „С тази нестабилна енергетика е нормално да има покачване. Има силни сезонни колебания за краставиците – понякога са най-евтиният продукт, понякога са най-скъпият. Пазарът действа според търсенето и предлагането. Единственият проблем е покачването на разходите в енергийния пазар“, коментира Иванов.

Той съветва всички потребители да правят информирани покупки. „В нашата държава е характерно да се вещаят бури. Имаме панически действия. Бих посъветвал всички потребители да се информират за цени, за процеси в света. Ако забележим цена, която не е нормална, да не го закупуваме“, препоръчва шефът на стоковите борси.

Инфлацията се отрази сериозно на рибарите. Голяма част от тях споделят, че разходите за гориво са се увеличили тройно. И така става все по трудно риболовните кораби и лодки да влизат в морето. „Горивата са един от основните фактори, които повлияха на рибарите през изминалата година. Те формират голяма част от разходите ни. Горе-долу мога да кажа, че около 3 пъти поскъпнаха разходите на един риболовен кораб през годината”, каза пред Нова Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев”.

Поскъпване се наблюдава и при сладкарските изделия. „При положение, че едно яйце е 40 ст., сметаната е почти 14 лв., а половинка маскарпоне е 8-9 лв., реално една торта ни излиза 20-30 лв. Това са пари само за продукти. Ако добавим ток, просто е много страшно„, споделя сладкарката Силвия Славова.

В края на м.г. парламентът прие решение за компенсиране на небитовите потребители заради скъпия ток. С разликата между 200 лв./МВТЧ и борсовата цена на електроенергията ще бъдат подпомагани онези предприятия, общини, здравни и социални заведения, които спестяват енергия или произвеждат такава. По-малко пари – разликата между 250 лв./МВтч и цената на свободния пазар, ще получават бизнеси, които нямат такива енергоефективни мерки, чието прилагане ще се доказва от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Една от причините за субсидирането на предприятията заради скъпия ток е растящите цени на храните през зимния сезон.

ИНДЕКС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се понижи тази седмица с 0,8 на сто до 2,314 пункта. Това е първото понижение на показателя от август миналата година, когато ИТЦ беше около 2,05 пункта или на нива от 13 процента по-ниско, предава БТА. Показателят надмина в средата на ноември 2022 година най-високото си историческо равнище от 2,222 пункта, постигнато в началото на май 2022 година.

Оранжерийните домати се търгуват по 3,27 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 5 процента и се купуват 3,80 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 0,3 на сто до 3,35 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите падат с 8 процента и се търгуват по 1,03 лева за килограм. Зелето поскъпва с 2,2 на сто и се продава по 0,92 лева за килограм.

Ябълките скачат с 13,4 на сто и се купуват по 1,44 лева за килограм. Цената на лимоните се качва с 1 стотинка до 2,61 лева за килограм. Портокалите поевтиняват с 3 стотинки и се търгуват по 1,73 лева за килограм, мандарините се продават по 2,05 лв./кг, а бананите се продават по 3,13 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 2,1 на сто и се търгува по 11,40 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ поевтинява с 0,1 на сто и се продава по 18,23 лева за килограм.

Олиото пада с 2,8 на сто до 4,17 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица има оферта „продава“ на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,97 лева. Пилешкото месо пада с 3,1 на сто до 5,94 лева за килограм. Захарта се вдига с 0,8 на сто и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип „500“ отстъпва с 1,4 процента и се търгува по 1,37 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 1,7 на сто и се купува по 2,97 лева за килограм. Яйцата поевтиняват с 1 стотинка и се продават по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата.