Инспекторатът към ВСС изпадна в деменция – не знае има ли скандал в Темида

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) още не е започнал проверка във връзка с драмите и взаимните обвинения по върховете на прокуратурата. Това става ясно от отговорите на институцията на въпроси на „Сега“. ИВСС, макар и с отдавна изтекъл мандат, си работи и по закон може да проверява магистратите за конфликт на интереси, почтеност и дали не уронват престижа на съдебната власт. В нито един скандал, разтърсил системата до момента, обаче инспекторатът не се е намесил адекватно. Обичайно стигналите до ИВСС скандали просто се замитат под килима.

Главният инспектор Теодора Точкова обяснява в отговорите до „Сега“, че ИВСС е бил сезиран на 11 май, без да уточни от кого. В сигнала имало твърдения, че главният прокурор Иван Гешев е извършил действия, уронващи престижа на съдебната власт във връзка с взрива, който избухна край бронирания му автомобил на 1 май.

Не се уточнява дали като нарушения на Гешев се сочат внушенията му, че е пътувал със семейството си, или пък нареждането му до мястото на взрива да бъде пуснат израелски експерт, който по случайност на 1 май бил в България и обядвал със зам.-директора на националното следствие Ясен Тодоров. Последното се твърди от зам. главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. В момента се извършва проверка по редовността и допустимостта на този сигнал, пише в отговорите на Точкова.

Тя обяснява още, че за последвалите събитие и изнесените данни от Гешев, Сарафов и Тодоров, е възложила на експертите от звеното, правещо проверки за почтеност и конфликт на интереси, до края на работния ден вчера „да съберат всички публикации по случаите от последните дни, касаещи изявленията на посочените лица“. След това инспекторатът ще прецени за кое точно поведение да се самосезира, завършва Точкова.

Драмите в прокуратурата започнаха след взрива на 1 май. След като служебният вътрешен министър опроверга от парламентарната трибуна информацията, че Гешев е бил със семейството си в колата по време на взрива, Сарафов, който го твърдеше, направи изявление, че е бил подведен. Последва и второ изявление, в което обвини Гешев, че се е намесил по делото за взрива и обяви, че прокуратурата дълбоко е нагазила на политическия терен.

На 11 май кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че първата работа на правосъдния й министър ще е да поиска уволнението на Гешев. Което пък явно отвърза ръцете на твърдото мнозинство в Прокурорската колегия на ВСС, дотогава ревностно бранеща Гешев, и на 12 май шестима от членовете й поискаха уволнението му.

По това време Гешев беше на посещение в САЩ. След като се върна даде зрелищна пресконференция, по време на която скъса демонстративно оставката си и се обяви за мъченик за правосъдие. Гешев разказа как общува с политици, прокурори и членове на ВСС, как от името на Борисов му е било предлагано да се оттегли като посланик в Израел или Турция, и как е бил поканен да си подаде оставката.

Той нападна и Сарафов като лидер на преврата и се обяви за предаден от ДПС. След това Сарафов поиска и получи охрана, след като обяви, че се страхува за живота си заради неуравновесения Гешев. После зам. главния прокурор пусна сигнал срещу главния в прокуратурата, по който вчера започна проверка.

Гешев междувременно поиска отстраняването на Сарафов, а Сарафов – отстраняването на Гешев и Тодоров.