Инсултът е най-масовият убиец на българите

На всеки 10 минути един българин получава инсулт”. Това заяви доц. Росен Калпачки – ръководител на най-големия център за лечение на инсулти в столичната университетска болница „Света Анна“ по време на дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта, цитиран от БНР. На събитието водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване.

Доц. Калпачки разясни, че умират почти 9% от стигналите до болница пациенти с инсулт. Според световната статистика половината от преживелите пациенти имат летален изход до една година заради инвалидизацията. „Без никакви заобикалки, това е най-сериозният убиец на българите“, категоричен е доц. Росен Калпачки.

Заместник-председателят на Асоциацията за инсулт и афазия д-р Георги Георгиев, обясни, че жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. Тази световна тенденция е валидна и за България, заяви той.

 

Над 48 000 българи са претърпели инсулт за година. Ако пациентът стигне навреме до едно от 50-те звена, в които се прилагат процедурите тромболиза и тромбектомия, той има шанс. Пристигането му трябва да е в първите часове, след като близките са разпознали симптомите.

„Просто обаче пациентът не може да дойде на другия ден или да си легне вечерта с надеждата да му мине“, категорични са лекарите.

Освен нарушение в говора симптоми за инсулта са увисване на ъглите на устата, слабост в ръцете, припомни д-р Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия. „Правилното действие е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт“, обясни той.

 

В България едва 3% от инсултите се лекуват чрез модерните процедури, които увеличават шанса човек да напусне болницата без инвалидна количка.