интелектуалци
интелектуалци

Интелектуалци протестираха, четейки пред МС

Писатели и интелектуалци изразиха своя протест чрез четене между сградите на Министерския съвет, Президентството и Народното събрание.

На мястото се бяха събрали около 50 протестиращи, които питаха „Къде са ни книгите?”. „Книгите са светлина, няма шанс за просперитет и бъдеще за неграмотен народ, такъв народ няма място и в Европа”, заяви писателят Калин Терзийски-Кайо. По думите му българският народ постепенно става неграмотен.

Той припомни, че според изследване 50% от младите хора са функционално неграмотни, което значи, че не разбират смисъла на думите и им е трудно да възприемат по-дълъг текст.
Протестиращите носеха маски с лика на министъра на културата Вежди Рашидов.

Председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров поясни, че исканията им са свързани единствено и само с обновяването на библиотечните фондове. Освен това те искат да бъде приет съвременен стандарт за библиотечно-информационно обслужване.

Тодоров каза, че на базата на сегашните цени, на населението на България този стандарт се изчислява на около 18 млн. лв. годишно за книги и за обновяване на библиотечни фондове. Така на всеки човек се падали по 0,18 до 0,20 нови книги, но посочи, че у нас книгите са около 2,5 пъти по – евтини от Германия