Ирак даде стратегически важно газово находище на неизвестна компания от Украйна

Ирак неочаквано прехвърли разработването и експлоатацията на стратегически важното находище „Акас“ в провинция Анбар на неизвестна компания от Украйна – „Укрземресурс“.

Според изявление на иракското министерството на петрола, целта е да се увеличи националното производство с допълнителни 400 милиона стандартни кубични фута на ден газ в рамките на четири години, за да се снабдяват електроцентрали.

Правата върху полето първоначално бяха дадени на консорциум от Kogas и KazMunaiGas (KMG)  през октомври 2011 г., но KMG се оттегли, оставяйки Kogas като единствен инвеститор и оператор при нови договорни условия.

Агенция Shafaq цитира депутатът Али ал-Машкоор, който изрази загриженост относно решението, описвайки украинската компания като „слаба“. Той заяви, че има подозрения относно сделката. Решението на Ирак да даде ценен актив на украинска компания идва след посещение на иракска делегация в Белия дом.

Компанията не е добре известна. Няма информация за нея, освен, че е регистрирана в Киев и ръководена от Максим Юрийович Мустафин. Самото находище има доказани запаси от около 159 милиарда кубически метра газ.

Досега всички важни енергийни съоръжения на страната бяха разработени от Русия. Инвестицията почти винаги е китайска. Полето трябваше да свърже Иран, Ирак и Сирия, а суровината трябваше да бъде доставена в Европа чрез тръбопровод.