Подсъдим за зверството е Рангел Бизюрев

Искове за 1,1 млн. за убийството на Митко от Цалапица

Граждански искове за 1,1 млн. лв. ще разгледа Окръжният съд в Пловдив по делото за убийството в Цалапица. Това стана ясно по време на днешното заседание на съда срещу Рангел Бизюрев. Близките на убития 24-годишен Димитър Малинов ще бъдат и частни обвинители по делото. Майката Атанаска Бакалова и дъщеря ѝ настояват за по 350 хил. лв. кръвнина, едната му баба – 100 хил. лв., а другата и дядо му – по 150 хил. лв.

По делото ще бъдат разпитани общо 37 свидетели и 16 вещи лица, съобщи БТА.

От страната на обвинението застана прокурор Борис Михов, пострадалите ще се представляват от адвокатите Димитър Марковски, Евдокия Кемалова и Антоанета Николова. Бизюрев ще бъде защитаван от адвокат Делчо Джубелиев.

Тялото на 24-годишния Димитър Малинов бе намерено на 20 юли 2023 г. заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Към наказателна отговорност бяха привлечени двама братя близнаци – Борислав и Валентин Динкови, задържани за лично укривателство. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са помогнали на извършителя на убийството да избегне наказателно преследване. Делото срещу тях вече е в съда, но беше отлагано няколко пъти, за да може Бизюрев да бъде върнат от Дания и разпитан като свидетел.

В крайна сметка процесът срещу тях тръгна през май. На 16 май Рангел Бизюрев свидетелства в Районен съд – Пловдив по делото срещу близнаците, обвинени за лично укривателство и подпомагане на Бизюрев. Тогава той посочи, че Валентин и Борислав Динкови не са нанасяли удари на Димитър Малинов. Пред магистратите той посочи, че се е сбил с момчето, защото говорил обидни и оскърбителни думи по негов адрес.

Жители на селото направиха няколко протестни шествия в Стамболийски, Пловдив и София с настояване за бърз и справедлив процес срещу всички, замесени в случая с убийството. Впоследствие дисциплинарно бяха уволнени бившият директор на областната дирекция на МВР-Пловдив – Васил Костадинов, както и началникът на Районното управление в Стамболийски – Ангел Керпиев, но това не успокои напрежението в Цалапица.

Бизюрев беше задържан едва миналия ноември в Дания след месеци бягство от правосъдието и след преминаване през няколко европейски държави. Рангел Бизюрев кацна на летище София на 21 март, след като съдът в Дания реши той да бъде предаден на българските власти.

„Този човек положи много усилия да се укрие. И тези усилия водеха до това, че трябваше да го следваме в не една държава“, посочи след задържането Стефан Джолев, който ръководи секторът за издирване в националната полиция. Бизюрев е задържан в провинциален град, където започнал работа във фирма за почистване на стъкла. Информацията за пребиваването му в Дания е получена по реда на международното полицейско сътрудничество.

„Живял е дълго време в чужбина, изградил е мрежа от контакти. Със сигурност не се е укривал сам, не е бил на улицата, не се е хранил от кофите за смет“, посочи още Джолев. Разследващите признаха и че Бизюрев е общувал със свои близки в България. Ако вината на 31-годишния Бизюрев се докаже в съда, го заплашват от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.