Турция
Турция

„Ислямска държава” планира терористични атаки в Турция

ИД и ПКК искат да удавят в кръв честванията на Ататюрк

„Ислямска държава” (ИД) и Кюрдската работническа партия (ПКК) плануват нови атентати в големи турски градове на 19 май.

На тази дата в южната ни съседка се почита бащата на съвременна Турция Кемал Ататюрк. Предупреждението за потенциалната опасност отправиха от Турската разузнавателна служба (МИТ).

Според службите терористичната групировка „Ислямска държава” се е прицелила в мавзолея на Ататюрк, американското посолство и военни сгради в столицата Анкара. Джихадистите подготвят десет нападения срещу няколко големи града в Турция.

Разузнавателната служба потвърди, че десет бойци на организацията с тази цел са пристигнали от Сирия и Ирак в турския град Газиентеп.

МИТ смятат, че и нелегалната ПКК, която воюва с правителствени войски в югоизточната част на страната, също планува атентати на 19 май.

Само за няколко часа при експлозии в различни части на Турция загинаха няколко души. Взрив в Истанбул рани четирима, а при експлозия в Югоизточна Турция загина дете.

Атентати с десетки жертви в Истанбул имаше през януари и март тази година. Терористични действия не подминаха и столицата Анкара, където от началото на годината също бяха извършени няколко атентати с много жертви.

Арестуваха палач на ИД

При антитерористична операция в източната турска провинция Елязъг беше задържан висш лидер на терористичната групировка „Ислямска държава”. Заподозреният, с инициали Ф.Ш., е извършвал повечето екзекуции в Сирия.

В рамките на акцията на турската полиция бяха задържани седем предполагаеми членове на групировката, съобщи в. „Сабах”. Полицията съобщи, че по време на обиските са иззети и много документи, принадлежащи на организацията.

Над 200 заподозрени са арестувани в антитерористични операции в цяла Турция от началото на тази година.