„Ислямска държава“ пое отговорността за кървавите атаки в Иран от 3 януари

Групировката обяви участието си в изявление, публикувано в "Телеграм"

„Ислямска държава“ (ИД) пое отговорността за двете експлозии по време на церемонията в Иран в памет на иранския генерал Касем Солеймани на 3 януари, при които загинаха 84 души, а 284 бяха ранени. Солеймани бе убит при нападение с американски дрон в Багдад през 2020 г.

 

Групировката обяви участието си в изявление, публикувано в „Телеграм“, в което се казва, че двама нападатели са детонирали коланите си с експлозиви. Вчерашният атентат е най-смъртоносният в 45-годишната история на Ислямската република.

 

По-рано в четвъртък политическият заместник на президента Ебрахим Раиси, Мохамад Джамшиди, обвини за атентата Израел и САЩ, след като в сряда върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща „оттук нататък да се разправя сурово“ с „жестоките престъпници“. САЩ заявиха, че няма индикации, че Израел е замесен, и отхвърлиха всякакви предположения за намеса на Вашингтон.

 

През 2022 г. „Ислямска държава“ пое отговорността за смъртоносната атака срещу шиитско светилище в Иран, при която загинаха 15 души, припомня „Ройтерс“.

 

Сред другите нападения, за които „Ислямска държава“ е поемала в миналото отговорност, са двойните бомбени атентати през 2017 г., насочени срещу иранския парламент и гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни.

По-рано днес ИД отправи призив за атаки срещу евреи и християни по целия свят в отговор на продължаващата военна офанзива на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА. Говорителят на ИД Абу Худхайфа ал Ансари определи войната в Газа за „религиозна“ и предупреди подкрепяното от Иран палестинското ислямистко движение „Хамас“ да избягва да сътрудничи с шиитски групировки.

Ливанската проиранска шиитска групировка „Хизбула“ се смята за съюзник на „Хамас“, която е сунитско движение. ИД смята мюсюлманите шиити за еретици, посочва ДПА.

Във вторник (2 януари) вторият в ръководството на „Хамас“ Салех ал-Арури беше убит при атака на израелски дрон срещу шиитското предградие на Бейрут „Дахиех“, смятано за крепост на „Хизбула“, което се разчита като сигнал, че конфликтът между „Хамас“ и Израел може да се разшири.