Испания също премахва програмата златна виза

Испания слага край на т. нар. програма „златна виза“, която предоставя права за пребиваване в страната на чужденци, които инвестират големи суми в имоти, заяви премиерът Педро Санчес.

Прекратяването на програмата ще помогне за превръщането на достъпните жилища „в право вместо в спекулативен бизнес“, каза още Санчес, цитиран от Reuters.

Програмата предоставя на граждани извън ЕС, които инвестират най-малко 500 000 евро в испански имоти без ипотечен кредит, специално разрешително, което им позволява да живеят и работят в страната в продължение на три години.

„Днес 94 от всеки 100 такива визи са свързани с инвестиции в имоти в големи градове, които се сблъскват с поставен под голям натиск пазар и където е почти невъзможно да се намерят прилични жилища за онези, които вече живеят, работят и си плащате данъците там,“ каза Санчес.

Той допълни, че правителството ще стартира процеса за елиминирането на схемата по време на днешното заседание на кабинета след анализ на доклад на Министерството на жилищното строителство.

За периода от началото на програмата златна виза през 2013 г. до ноември 2022 г. Испания е издала почти 5 000 разрешителни, сочи официалната статистика.

Китайските инвеститори оглавяват списъка, следвани от руските, които са инвестирали над 3.4 млрд. евро, според доклад от 2023 г. на организацията Transparency International, който поставя под въпрос това дали властите са разследвали произхода на средствата.

Мярката е малко вероятно да засегне имотния пазар, тъй като по-малко от 0.1% от 4.5-те милиона жилища, продадени в този период, са закупени по програмата, според данни на имотния сайт Idealista.

Жилищният проблем на Испания не беше причинен от програмата златна виза, а от липсата на предлагане и от скока в търсенето, казва говорителят на Idealista Франсиско Инярета.

„Обявената мярка, която се фокусира върху чуждестранните купувачи, а не върху насърчаването на появата на нови имоти на пазара, е поредната погрешна диагноза,“ казва Инярета.

Съседна Португалия вече промени своята програма „златна виза“ и изключи инвестициите в имоти, като част от борбата с жилищната криза. Чужденците, които искат да се сдобият с права за пребиваване в страната, могат да вложат парите си в инвестиционни фондове.

От Европейската комисия отдавна призовават за слагането на край на подобни програми, изтъквайки като причини рискове за сигурността.