Истинските пророчества на Ванга: За Апокалипсиса, водата и извънземните

Преди 26 години, на 11 август 1996 г., Ванга напуска този свят. Предсказанията й обаче, направени още през миналото хилядолетие, все по-често попадат в обектива и на чуждестранни, и на родни медии, които твърдят, че голяма част от провиденията й вече са се сбъднали, а за други има голяма вероятност да се случат.

Така в. „Сън” цитира преди време близки до Вангелия Гущерова, които разкриват, че още през 1995 г. петричката пророчица смразила кръвта на околните, изпадайки в транс: „Апокалипсисът ще дойде! Вие не, но децата ви ще го преживеят! Хората сами си градят бъдещето. Те са тези, които чрез делата си могат да причинят апокалипсиса или да го отложат. Виждам следната картина: черна и обгорена земя, а по нея пълзят хора, приличащи на тении“.

Голяма вероятност да се сбъдне има и друго нейно предсказание, в което тя иносказателно предвиждаа климатичната катастрофа, ГМО културите, промяната в животинския и раститения свят, анализира пък руската НТВ: „Ще дойде ден, когато от земята ще изчезнат различни растения, зеленчуци, животни… Най-напред лукът, чесънът и пиперът. После пчелите, а млякото ще стане вредно. Ще дойде ден, ще загине гроздето. Няма да се роди грозде… Ти го сееш пшеница, то ще роди ръж…“

Сушата, която вече е факт и обхвана цяла Европа, също е в страховитите й видения. За това свидетелстват нейни съседи и близки, които единодушно цитират думите й, че водата ще потъне в земните недра  и ще изчезне:  „Ще дойде време, когато късметлиите, дето са останали живи, ще ядат в златни съдове и ще пият от златни чаши, но вода няма да има…“ И още:  „Водата, водата! Откога разправям, че водата ще стане по-скъпа от златото. В България вода има и тя ще стигне, само да не я продавате!“, е заръката на всевиждащата жена.

Съвсем наскоро д-р Здравка Методиева, която е снаха на Ванга (омъжена е за Димитър Вълчев – осиновения син на Ванга, но през 2000 г. бракът им е разтрогнат) сподели пред столичен вестник вярванията на пророчицата. По думите на лекарката, каято е била кардиолог и ревматолог в петричаката болница, Вангелия била категорична, че ние не можем да избираме кога да се родим, нито кога да си отидем от този свят, а всеки човек се ражда с мисия, която трябва да изпълни.  Също така петричката врачка твърдяла че има карма и че всичко се плаща. Затова и заръката й била да сме добри християни.

Що се отнася до небезизвестните рецепти на Ванга за лечение на различни болести, лекарката искала да ги записва, за да не се згубя във времето, но провидицата била категорична, че всяка рецепта е индивидуална за конкретен човек и неговата болест. Въпреки че това е общоизвестно, през годините, в интернет и от ръка на ръка, се предават какви билки и за какво се забъркават, как се приготвят и как се приемат. Някои хора утвърждават, че са се изцелили напълно от различни тежки болести, благодарение на нейнит чудодейни смеси.

Всеизвестно е и предсказанието на Ванга, че именно българин ще открие лек против рака: „Лекарството против рак ще е свързано с машините и в неговото откритие ще има българин“, казвала тя.

По-малко се знае обаче за срещите на незрящата ясновидка с други български пророци. Сред тях са Слава Севрюкова, Дядо Влайчо и дори Учителя Петър Дънов.

Снахата Зравка свидетелства, че Слава идвала на Рупите, където стояла дни наред и двете с Ванга дълого си говорели.

С Дънов също имала среща.

А с Дядо Влайчо пък си гледали един на друг и всичко, което взаимно си предричали, се сбъдвало. Двамата дори станали приятели и си помагали. Когато пратили Влайчо в Белене,  Ванга му праща разни хабери по хора как да се пази и какво го заплашва.

Роднината й издава също, че чрез людмила Живкова Ванга спасила гроба на Петър Дънов, който трябвало да бъде преместен.

За Людмила, която си отива от този свят през юли 1981 г.,  пророчицата била категорична, че е светица, и ако има още такива като нея, България ще процъфти. И добавяла: „Че дойде време и ще се разбере за тази смърт на Людмила“. Това време обаче явно още не е настъпило, а какво е имала предвид за загадъчната и внезапна смърт на дъщерята на Тодор Живкав и до днес остава загадка.

Ванга е имала информацията и за пандемията от коронавирус, при това още през 1988 г. За това разказа племеницата й Красимира Стоянова пред голяма телевизия. По думите й нейната леля видяла, че много и незнайни болести ще се появят, че хората ще падат по улиците, без да са боледували: „На Бъдни вечер преди много години се събрахме на Рупите цялото семейство. Имаше червена покривка на трапезата с всякакви постни неща върху нея. Прикадихме както трябва. В камината бяхме сложили едно голямо дърво – бъдник. Когато загасне, се вади с машата и някой гадае за следващата година в зависимост от формата на останките в камината“.

„Предложихме на Ванга да гадае, тъй като тя бе най-възрастният човек на масата. Такива гадания обикновено са весели. Аз седях до нея. Тя си беше сложила синя вълнена рокля и червена жилетка, която сама си беше изплела. Беше с руски шал на врата. Питахме я за жарта, която майка ми извади от камината и изведнъж както беше весела й се изопна лицето. Тя пребледня и започна да нарежда неща все едно ги чете на книга“, с ужас си спомня Красимира, като вярва, че Ванга е говорила за Ковид-19.

Но уточнява, че леля й никога не посочвала дати, защото не знаела кога ще се случи дадено събитие. Пред близките си пояснявала, поток от информация непрекъснато през нейното съзнание и не може нито да го спре, нито да го предизвика. Затова казва малко от него, само това, което разбирала.

Контактите с извънземни заемат особено място в живота, вижданията и пророчествата на Ванга.

Според д-р Методиева,  провидицата пътувала с тях до други планети. Разказвала на най-близките си, че инопланетяните са я водили на планетата Ванфив, където хората работели много и не говорели, а се разбирали телепатично един с друг.  Има добри и лоши извънземни, твърдяла Ванга. Освен това била категорична, че кацналите на Луната нищо не са казали на земляните: „Нищо не казаха на хората от това, което видяха на Луната. Дори едно просено зрънце от истината не казаха“.

Руският журналист Сергей Кастарной, който поддържал близки отношения с феномена в последните години на живота й, и се срещал многократно с нея, твърди, че Ванга му споделила как вече като била сляпа и имала видения, веднъж сънувала, че й се явява рицар в бяло. По-късно тя сметнала, че може би той е бил извънземен. Рицарят й казал, че тя трябва да използва дарбата си, за да помага на хората. Така, благодарение на съществата не от този свят, Ванга станала пророчица и поела по пътя на предначертаното.

Според Кастарной дори черквата на Ванга в Рупите също била свързана с извънземните. Тя била направена като НЛО кораб.

В запис от май 1979 г. Ванга отсича, че след 200 години ще направим контакт с извънземния разум. Тя твърдяла, че на много планети из галактиката и вселената има извънземни, но нарочно ни обърквали в информацията, защото сме на много ниска степен от развитието и тази информация щяла да ни се отрази зле, в различни крайности.