Скрийншот от клипа, който се оказа менте

Италианската премиерка иска €100 000 заради брутален клип за възрастни

Италианският министър-председател Джорджия Мелони иска обезщетение от 100 хил. евро, след като дълбинни фалшификати (т. нар. deepfake) на порнографско видеосъдържание бяха качени онлайн, предава Би Би Си.

Мелони ще търси правата си в съда на 2 юли. Още преди години тя стана поредната жертва на deepfake изображения, при които лицето на даден човек се добавя дигитално към тялото на друг.

В случая клиповете, публикувани на американски порносайт, са гледани „милиони пъти“ за няколко месеца според прокуратурата. Клиповете са отпреди тя да стане премиер през 2022 г. Разследването тече от 2020 г.

Полицията съобщава, че е проследила мобилното устройство, използвано за публикуване на клиповете, и че в резултат се разследват 40-годишен мъж и 73-годишният му баща. За 40-годишния се смята, че е създал видеоклиповете.

Теоретично те могат да бъдат осъдени на затвор, тъй като някои дела за клевета, в каквато са обвинени двамата, могат да доведат до такава присъда.

Средствата, ако бъдат присъдени на Мелони, ще отидат за фонд за подкрепа на жени, пострадали от мъжко насилие. Целта, според адвоката ѝ Джулия Маронджу, е да се „изпрати послание до жените, жертва на този вид злоупотреба с власт, да не се страхуват да повдигат обвинения“.