Иван Гарелов защити Пригожин, нападна Путин

Това можеше да се случи само в Русия. В Русия това не можеше да не се случи.

Целият свят чакаше някаква развръзка, която да сложи край на тази безумна война. Но на бойното поле битката се проточи. Нямаше и кой да направи преврат в Русия – демократите бяха изолирани и без голяма подкрепа сред народа генералите се неутрализираха едни други, а и кой знае какъв кръволок можеше да изскочи напред.

И тогава той, Евгений Пригожин, изненада целия свят. Разгневен на болярите и придворните в Кремъл, той тръгна начело на своята армия към Москва, за да се разправи с негодниците.

Във времето на въздушно-космическите военни сили, на свръхзвуковите ракети и всевъзможни най-нови оръжия той ни върна във времето на Стенка Разин… Или на Емелян Пугачов… Или на генерал Корнилов…

Крачеше към Москва начело на 25-хилядната си армия от изпечени престъпници, освободени от затвора, за да се бият за Русия, извоювала кървавата победа в Бахмут, крачеха и нямаше кой да ги спре.

Минаваха на бърз преход през изконно руски градове и никой не каза как са ги посрещали там. Може би с цветя?

Стигнаха на стотина километра от Москва.

Светът замръзна в изненада и никой не предприемаше нищо. Дори украинците застинаха, не знаеха какво е по-добре да направят.

Но Пригожин спря. И се върна назад.

Какво щеше да се случи в Москва? Пребледнял от страх, Путин фъфлеше от екрана някакви клишета за предателство. Не, той може да иска да е новият Сталин, но беше далеч от образа му в дните когато Русия бе нападната от Германия.

Щеше ли да се пролее кръв в Москва? По мои предположения – не.

Когато диктаторите видят, че идва краят им, те са жалки и страхливи

Но кой знае? Може би един нов Толстой ще опише някой ден финала на тази война.

Но Пригожин спря. И се върна обратно. Какво ще стане с него сега? Отивал в Беларус. Там ще се отдаде вероятно на покаяние и мрачни мисли. Пак съвсем по руски. Но това вече не е за Толстой, а за Достоевски.

А войниците му? Ще ги разпилеят, ще напуснат Русия. В Русия само големците имат право на съмнения и грешки. На обикновените руснаци това не е позволено. На тези правила се крепи империята.

Но след преживения страх Путин ще може ли да застане пред хората?

Текстът на Иван Гарелов е публикуван в „24 часа“