Иван Гешев потвърди: Влизам в политиката

Бившият главен прокурор възнамерява да влезе в политиката, става ясно от негово изказване, качено във фейсбук профила му. „Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства. Днес ви обещавам само едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“, заявява Гешев.

Той е подал оставка като прокурор „Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика“, добави Гешев.

В каченото видео той изнася политическа реч, в която твърди, че страната ни се намира на кръстопът и „във време разделно“. „Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите,  загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примири и наведена глава и никога вече няма да можем да се изправим. Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни  – бъдещето на децата и внуците ни. Изборът е на всеки един от нас“, прокламира Гешев, като уточнява, че той лично е избрал „примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството“.

Доскорошният главен прокурор е категоричен, че е направил своя избор: да не мълчи и да не прекланя глава пред несправедливостта. „Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага – тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона. Цялото ни общество днес е изправено пред избор“, казва Гешев.

Според него в последните месеци „висши политици, мафия и сенчест бизнес“ са се обединили, за да се противопоставят на борбата на прокуратурата с „престъпни олигарси и крадливи партийни лидери“. Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност“, смята Гешев. Прогнозата му е, че „няма да има справедливост за откраднатите народни пари“.

„За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основна причина за бързата им и брутална реакция към мен“, добавя още бившият главен прокурор.

Не става ясно кого визира, че е получил вътрешна информация по разследвания на прокуратурата. Най-вероятно обаче говори за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който през ноември м.г. съобщи, че по делото за кюлчетата и пачките в чекмеджето има отговор от френска банка, че част от банкнотите на снимките не са отпечатвани. Към онзи момент тази информация не беше публична.